Erős kijelentést tett Rétvári az egészségügyről

Az egészségügyi szakdolgozók helyzete rendezett, az egészségügyi ellátás zavartalanul működik, az ellátáshoz való hozzáférés biztosított - válaszolta Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára a szakszemélyzet megyénkénti létszámáról, pontosabban a létszámhiányról Balog Zoltán emberi erőforrásminiszternek feltett írásbeli képviselői kérdésre.
Szepesi Anita, 2018. január 11. csütörtök, 11:03
Fotó: Napi.hu

Gyakorló mentőápolók, gyakorló képi diagnosztikai nukleáris medicina és sugárterápiás asszisztensek, gyógyszertári asszisztensek, szövettani asszisztensek, csecsemő- és gyermekápolók, ápolók, klinikai laboratóriumi asszisztensek, egészségügyi asszisztensek számát, pontosabban a zavaratlan ellátáshoz szükséges létszámból hiányzók megyénkénti létszámát firtatta Balog Zoltán ember erőforrásminiszternek feltett írásbeli kérdésében két szocialista képviselő, Heringes Anita és Gúr Nándor.

A Balog helyett válaszoló Rétvári Bence mihez tartás végett először is nem mulasztotta el helyre tenni a kérdezőket :"Emlékeztetni szeretném, hogy Önök fizetős egészségügyet vezettek be, pedig mindezt a 2006-os választási kampányban még tagadták. Kötelezővé tették a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, erre mondtak nemet az emberek a szociális népszavazáson. Önök több mint 600 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, a kórházakat eladósították és hagyták leamortizálódni. Fejlesztés helyett inkább lakatot tettek a kórházakra, véglegesen bezárták a Svábhegyi Gyermekkórházat, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, a Szabolcs utcai kórházat és a Schöpf-Merei Kórház. Az aktív ágyak számát 16 ezerrel csökkentették, 6 ezer egészségügyi dolgozót tettek az utcára, és elvettek egy havi bért az egészségügyben dolgozóktól."

Az érdemi részre rátérve Rétvári kifejtette, hogy a kérdés nem értelmezhető, miután a többszöri jogszabály-módosítás következtében nem munkakörökre, hanem az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakmákra vonatkozik.

Ezt egy újabb sommás megállapítás követte, mely szerint:" a Kormány minden lehető eszközzel támogatja az egészségügyi szakemberek utánpótlását, ennek érdekében kimagasló képzési keretszámokat határozott meg az iskolarendszerű szakképzésben tanulók számára".  Majd a meghirdetett ösztöndíjak felsorolása következett kimerítő részletességgel, melyet itt lehet teljes terjedelmében elolvasni.

Ezt követően Rétvári levonta a végső konklúziót, amely így hangzik: "Kijelenthető, hogy a fent részletezettek alapján a szakdolgozók helyzete rendezett, az egészségügyi ellátás zavartalanul működik, és az ellátáshoz való hozzáférés biztosított."

Rétvári válasza már csak azért is minimum meglepő, mert Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár épp az egészségügyi szakdolgozók hiányát nevezte nem egyszer kritikusnak és az ágazatot jellemző humán erőforrás krízis fő okának. (Ez lenne a gond az egészségügyben?) A kormányközeli Magyar Idők is súlyos munkaerőhiányról írt nemrégiben.

A humán erőforrás krízis akkora, hogy a szakmai minimumfeltételek betartása is ezért vált lehetetlenné, az újraírásukra pedig mind a mai napig nem került sor, s a kórházi fertőzések növekvő számát is részben a szakdolgozóhiányhoz kötik szakértők. Az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés egyenlőtlenségeiről szintén számos cikket írt lapunk, legutóbb itt részleteztük, mennyire nem mindegy, hogy hol lesz valaki beteg, s lapunk számolt be elsőként arról, hogy maga az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által készített tanulmány is brutálisnak látja a regionális eltéréseket, valamint az EU-átlagnál alacsonyabbnak a lakosságarányos ápolói létszámot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2018.01.12 17:45

Új építésű luxus stadionokat milliárdos tao támogatásaikkal együtt elcserélnénk működő képes európai színvonalú egészségügyi intézményekre !
Sürgős !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.01.12 17:27

@atombandi:
A mire kötsz szerződésnek ha jól sejtem nem csak ez a diffije, hanem pénztárca vastagsága függvénye is. Akinek elég vastag a pénztárcája, az már ma is azt csinál amit akar.

"akkor megkerdezi, hogy melyik biztositoval all szerzodesben"
Már ha éppen valamelyikkel szerződésben áll. Amúgy a néninek feltéve hogy nyugdíjas, perpill az állam azaz adófizetők dobják össze az egészségügyi biztosítását, mert akkor utána jön a kérdés is, rendben néni az orvosa ezzel a biztosítóval áll szerződésben, magának a szerződéskötési díja az életkori korrigációval, havi 40.512Ft lesz amit az állam nem finanszíroz, x-elje be csekkkel, utalással, kíván-e fizetni, itt írja alá kérem. Megnézem mennyire lesz a néni mosolya őszinte...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.01.12 14:31

@terabit:
ugye nem kell ecsetelnem, hogy az "orulj neki, ha valaki radnez", meg a "valaszthatsz, hogy melyik biztositonal mire kotsz szerzodest" kozott lesz differencia. es nem az elobbi javara...
ha a neni ragaszkodik a dokijahoz, akkor megkerdezi, hogy melyik biztositoval all szerzodesben, ennyi az egesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.01.12 12:07

@atombandi:
Azért nem vehetem el a jogot, mivel olyan jog nincs, hogy: "gyerekkora óta ismeri". Max a hálapénzes rendszerben, amit személy szerint gyűlölök, ugyanis nem több mint korrupció.

De kérdezem én - mivel te hoztad fel eredetileg - az egyéni biztosítós rendszer szerinted havi 20-40-80 ezres havidíja biztosítja neked ezt a szolgáltatást? (már a gyerekkora óta ismert orvos igénybevételét), vagy azt mondja hogy bocsi anyukám ezekkel az intézményekkel vagyunk leszerződve ezekből választhatsz. Ha nem tetszik, csengess be még plusz x (x számjegyei tartanak a 7-hez) egyszeri összeget és megoldjuk valahogy, ha az orvosnak is van rá hajlandósága.
Mit gondolsz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.01.12 11:41

@terabit:
statisztikailag is kimutathato, hogy nincs ket egyforma orvos. gondolom ez nem meglepo informacio. es bizony kurva ra szamit, hogy egy orvosnal 10%, vagy 20%, hogy egy mutet utan lesz-e mondjuk egy jo kis tudogyulladasod egy altatas utan vagy sem. gondolom az se mindegy, hogy egy rak kezeles utan 3 vagy 5 ev az atalgos tulelesi esely. ezert valasztanak az emberek orvosokat, meg azert, mert vannak, akik kvazi szentimentalizmusbol, "gyerekkorom ota ismerem". ezt a jogot nem veheted el az emberektol.

a masik, ami viszont a posztbol kiderult, hogy megis van valami valumen, ami miatt heti 1 mutet van, es 4 eves varolista az eredmenye. arrol szolt a poszt, hogy koordinalatlansag, vagy penzhiany van a hatterben. erre jott ki, hogy a rutinmutetnel 2 honapos a varakozasi lista. nem errol volt szo, de megis erre valaszolt. persze, mert az eredeti feltevest nem lehet megmagyarazni, miert 1 olyan mutet van egy azt lathatoan tobbszorosen meghalado pacienskorre.

speciel te is az alaphelyzettel veded a mundert, nem pedig a konkret ugyet nezed. alapbol is villognia kene a veszjelzonek, ha barmikor, barmilyen idodimenzioban, konstellacioban felmerulhet egy olyan, hogy letezhet egy 4 eves varolista. es itt nem egy transzplantaciorol van szo, hogy varni kell a tuningmotorosok mikor esnek arokba, hanem egy mutoteam, eszkozpark, korhaz feltetelrendszert kell csak teljesiteni. valljuk meg, ez bizony penzhianyra utal, amit egybol tagadni akarnak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html