Erős kritikát kaptak Matolcsyék az ECB-től

Az Európai Központi Bank (EKB) továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tevékenységét a monetáris finanszírozás tilalmáról szóló uniós rendelkezések betartásának biztosítása érdekében - írta csütörtökön kiadott éves jelentésében a frankfurti pénzintézet.
MTI, 2016. április 7. csütörtök, 11:01
Fotó: MTI/EPA

A dokumentumban megállapítják, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2014-ben több olyan programot indított, amelyek "nem kötődtek a monetáris politikához és amelyek úgy is felfoghatóak, hogy potenciálisan ellentétben állnak a monetáris finanszírozás tilalmával, amennyiben úgy tekinthető, hogy az MNB állami feladatokat vállal át vagy más módon pénzügyi előnyöket nyújt az államnak".

Az EKB szerint a nem az alaptevékenységgel összefüggő tevékenységek magukban foglaltak egy ingatlanbefektetési programot, egy pénzügyi ismereteket támogató programot, továbbá egy magyar műalkotások és kulturális vagyontárgyak vásárlását célzó programot, valamint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete korábbi alkalmazottai MNB általi átvételének programját.

Reagált az MNB
A Magyar Nemzeti Bank szorosan együttműködik az Európai Központi Bankkal, így az érintett témákban aktív párbeszédet folytat annak érdekében, hogy az EKB még nyitott kérdéseit mielőbb tisztázzák.

Mivel az Európai Központi Bank aggodalmait 2015-ben nem oszlatták el, az EKB továbbra is szoros figyelemmel fogja követni ezeket a műveleteket annak biztosítására, hogy végrehajtásuk ne kerüljön ellentmondásba a monetáris finanszírozás tilalmával. A Magyar Nemzeti Banknak is biztosítania kell, hogy azokat a jegybanki forrásokat, amelyeket átruházott az alapítványai hálózatára, ne használják - közvetlenül vagy közvetve - állami finanszírozási célokra - olvasható a jelentésben.

Az értékelésben kitértek arra is, hogy az MNB tavaly többségi tulajdont vásárolt a Budapesti Értéktőzsdében, ami tekinthető úgy, hogy "monetáris finanszírozási aggodalmakra ad alkalmat, mivel a Magyar Nemzeti Bank ténylegesen központi banki forrásokat fordított egy, jellemzően állami hatáskörnek tekintett gazdaságpolitikai cél támogatására".

"A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikai eszközeinek több változtatásáról is döntött önfinanszírozási programja támogatása érdekében. Tekintettel az ebből fakadó ösztönzőkre, hogy a bankok forintban denominált állampapírokat vásároljanak, a változtatások némelyike együtt véve tekinthető (az Európai Unióról szóló szerződés) 124. cikke szerinti kiváltságos hozzáférés tilalma megkerülésének eszközeként" - írták a dokumentumban.

Az EKB ezért felkérte a Magyar Nemzeti Bankot e műveletek gondos felülvizsgálatára a monetáris finanszírozás és a kiváltságos hozzáférés tilalmával való bármely ellentmondás elkerülése érdekében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

cila001, 2016.04.07 14:07

Remélhetőleg ez a kusza szemű agyatlan G.matolcsi lesz G.orbán veszte,és viszont!!
Ezt a káoszt ami ma Magyarországon történik,ez a két G...ci okozta , és okozza!!
Születőben van az egyszerű emberek összefogása,és hamarosan elsöpri az összefogás ,ezt a
rabló maffia bandát!!!
Minden jó érzésű Magyar Ember üdvözli az oktatás,és at egészségügy összefogását,és támogatja!!
A népszavazás csak hab a tortán!!!Az utolsó szög a fideSS koporsójába!
Takarodjanak az ország szégyenei, G.orbánnal az élen!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.04.07 13:11

elképesztő kuplerájt sikerült csinálni az MNB-ből (is)döbbenet, ami ott megy
örülök, hogy felfigyeltek rá
mellesleg úgy tűnnek el a száz..és időnként ezer milliárdok is ebben a fedőszervben, mintha egy nagybelű zabálná
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.04.07 13:01

Már megint megtámadták Magyarországot a bolsevikiliberálsikapitalistákok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html