Erősen bírálja a kormányt Bokros

A kormány évek óta tartó munkájával elzálogosítja a magyar társadalom jövőjét - írta Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere a szombati Népszabadságban.
NAPI Online, 2009. február 28. szombat, 10:26
Fotó:

Amit a kormány évek óta művel, az a magyar társadalom jövőjének elzálogosítása. Az embertelen kísérlet tavaly ősz óta felgyorsult. Kísérlet folyik félmillió eladósodott háztartással, több tízezer kisvállalkozóval, a kivitel zömét megtermelő nemzetközi vállalatokkal, tízmillió választópolgárral - írta Bokros Lajos.

A közgazdász szerint a kormány válságkezelő csomagja a jövő megalapozását szolgáló reformok közül egyet sem tartalmaz. A Reformszövetség programjában viszont vannak komoly reformelemek, noha több területen tovább kell és lehetne menni. A gondolkodást mind a két esetben a munkaadói közteher általános csökkentésének igénye vezérelte, és az államháztartás szempontjai figyelmen kívül maradtak - mutatott rá.


A kormányéhoz képest a Reformszövetség ajánlata több szempontból jobb, például az egészségügyi hozzájárulással kapcsolatban; az igazi reform ugyanis az lenne, ha a társadalom minden 18 éven felüli tagja befizetné a járulékot, így a nyugdíjasok is. Ugyanez vonatkozik a személyi jövedelemadóra is - vélte a volt pénzügyminiszter.


Bokros kiemelte: a kormány és a Reformszövetség javaslatainak sarkalatos pontja az áfa alapkulcsának a felemelése. Szerkezeti szempontból azonban lényegtelen, hogy az 20 százalékról 23-ra vagy 24-re emelkedne.


A gazdasági szakember szerint továbbra is szükség van az állam méreteinek csökkentésére, ez pedig a kiadások csökkentését is jelenti. Ide tartozik a 13. havi nyugdíj és a 13. havi fizetés megszüntetése. Bokros úgy vélte: figyelemre méltó a Reformszövetség javaslata az állami vállalatok alapos szerkezetátalakítására is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

AFWIZ, 2009.02.28 17:49

A JÖVŐ NEMZEDÉKÉNEK AZ ELADÓSODÁSA KRITIKÁN ALULI,EBBEN A KÖRNYEZETBEN ÉLNI , DOLGOZNI, FEJLŐDNI FELÉR EGY CSODÁVAL.HAMARÁBB KELLET VOLNA ÉSZLELNI !AZ ÁLLAMI APARÁTUST CSÖKKENTENI (ÉS NEM A TERMELŐ RÉTEGRE RÁDOBNI MÉG AGY SULYKOT)ÁTSZERVEZNI ÉS A MAGYAR ÉRTÉKEKET MEGTARTANI ILLETVE MEGPRÓBÁLNI VISSZASZEREZNI.AZ ÁFA EMELÉSÉVEL MEG EGYÉRTELMŰEN A FOGYASZTÁS FOG CSÖKKENNI AMIVEL UGYANOTT VAGYUNK AHOL A PART SZAKAD...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html