Erősítené az energetikai gépgyártást a kormány

Magyarországnak fel kell készülnie a villamos energiát termelő napelemek gyártására és telepítésére, mivel az évtized második felében jönnek a jelenleginél jóval nagyobb hatásfokú eszközök, és ezzel a megtérülés is jelentősen lerövidül - mondta Bencsik János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége által rendezett konferencián kedden Budapesten.
NAPI, MTI-Eco, 2011. május 17. kedd, 13:58
Fotó:

Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár megnyitójával kezdődött meg a MACH-TECH szakkiállítás, majd a Gazdasági és Tudományos Társaságok Szövetségének (GTTSZ) konferenciája 2011. május 17-én, a budapesti Hungexpón.

A jelenleg társadalmi vitán lévő nemzeti energiastratégiáról az államtitkár elmondta, hogy az évtized végéig még növekedni fog a földgázzal előállított villanyáram mennyisége, de az erdőket eltüzelő biomassza erőműveket idén már korlátozza az állam.

Magyarország jó adottságokkal rendelkezik a biomassza felhasználásban, a biogáz előállításában és a geotermikus energia hasznosításában. Ugyanakkor a napjainkban e célból telepített berendezések többsége külföldön készül. A kormány szándéka életre kelteni az egykor virágzó és fejlett hazai energetikai gépgyártást, melynek bizonyos területein Magyarország piacvezetővé válhat - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Ilyen kitörési pont lehet a korszerű biomassza alapú tüzelőberendezések, valamint a napkollektorok és napelemek gyártása. Ehhez a munkafolyamatok komplex összehangolása szükséges az elméleti kutatástól kezdve, a termékfejlesztésen át a gyártásig és az eszközök telepítéséig. A hazai gépgyártás megújulásához is lendületet adhat a nemzeti energiastratégia elfogadása és a szabályozási környezet ehhez illeszkedő átalakítása.

Az államtitkár a konferencián kifejtette: két éven belül fel kell újítani az energetikai gépgyártást, de ezt azokban a szegmensekben kell megtenni, ahol már van gyártási kezdemény és magyar kutatási eredmény is. Két területet jelölt meg: a biomassza tüzelőberendezéseket, valamint a napenergiás berendezéseket, vagyis a villamos energiát termelő napelem-, valamint a meleg vizet előállító napkollektor-gyártást.

Az államtitkár jelezte: a következő év elejétől a megújuló tüzelőanyaggal működő erőművek új átvételi rendszer és egyszerűbb szabályok mellett működnek.

Bencsik János beszélt arról is, hogy az előrejelzések szerint Magyarország villamosenergia-felhasználása 2030-ig növekedni fog, mivel a háztartások újabb eszközöket működtetnek, és a közúti közlekedésben is terjedni fog a villamos energia használata. Így ha a Paksi Atomerőműnek csak az üzemidejét hosszabbítják meg, de nem bővítik, akkor a leállást követően - 2035-től - újra megugrik a gáz-alapú villamosáram-termelés, amely a szén-dioxid-kibocsátás növekedésével jár.

Két évtized alatt az erőművek hatásfoka - legyen szó szén- vagy gáztüzelésűről - a jelenlegi 30-35 százalékról 55-60 százalékra növekszik. A teljes magyar primer energia felhasználásban a megújuló források 35-40 százalékot tehetnek ki, de az energiastratégia - 20 éves távlatban - ennek a felével számol. A hőtermelésnél viszont a megújuló források aránya 20 év múlva elérheti a 35-40 százalékot - tette hozzá az államtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK