Erősödésre ítélt a forint? 270 körül lehet az euró?

Alapesetben a forint erősödésére számítunk az év végére, ami konkrétan 275 forint körüli euróárfolyamot jelenthet, de a jövő évi költségvetési terv ismertetéséig még jelentős kilengéseket tapasztalhatunk - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője.
NAPI, 2010. szeptember 16. csütörtök, 13:15
Fotó:

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Suppan úgy véli, a hazai kockázati megítélést csak kellően alátámasztott, hiteles, lehetőleg strukturális reformokat is tartalmazó költségvetési terv javíthatja. Ehhez további segítséget adhat egy esetleges keretmegállapodás az IMF-fel.

Az önkormányzati választások után és a költségvetés tervezésével egyidejűleg konkrét fiskális konszolidációs lépések bejelentésére számít a CIB. Ez szerintük a 270-es sávba juttathatja az év végére az eurót, és jó eséllyel közelebb tolhatja a svájci frank értékét is a 200 forintos szinthez.

Az OTP elemzési központjának árfolyam-előrejelzésében az év végére 280-as euróárfolyam szerepel, a jegybanki alapkamat változatlansága mellett. Ennek hátterében - mondták el érdeklődésünkre - az a feltételezés áll, hogy a kormányzat a jövő évben tartja a konvergenciaprogramban vállalt, három százalék alatti hiánycélt. Mint hozzátették: ha a kitűzött hiánycélok teljesülnek idén és jövőre is, akkor Magyarország GDP-arányos államadóssága jövőre már csökkenhet, és a költségvetési hiány tekintetében is a legjobbak között leszünk az unióban. Ezek együttesen jelentősen csökkenthetik a magyar eszközöktől elvárt kockázati prémiumot, ami változatlan alapkamat mellett is lehetővé teszi a forinterősödést.

HOZZÁSZÓLÁSOK