Erősödött a magyar bizalmi index

A június elején bejelentett kormányzati akciótervet követően tovább erősödött a mikro-, kis- és középvállalkozások elkövetkezendő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K and H kkv-bizalmi index értéke, 10 pontos emelkedést követően 6 ponton áll - közölte a bank pénteken az MTI-vel.
NAPI, 2010. július 2. péntek, 11:13
Fotó:

A közlemény szerint az index értékének emelkedését leginkább a vállalkozásbarát gazdaságpolitikára és a közterhek csökkenésére irányuló pozitív várakozások eredményezték. A 2 milliárd forint éves árbevétel alatti magyar vállalkozások várakozásait 2004 óta jelző mutató története során második alkalommal törte át a nulla szintet.

A közlemény idézi Németh Lászlót, a bank marketing főosztályának vezetőjét, aki kifejtette: "a vállalkozások továbbra is optimisták a kormányzat vállalkozásbarát gazdaságpolitikáját illetően, ugyanis hatéves rekord szintre emelkedett a kkv-bizalmi index". A bizalmat növelte az is, hogy a eltörlik a kkv-kat terhelő úgynevezett kisadók egy részét, egyszerűsítik a beruházásokhoz szükséges engedélyezési eljárásokat, valamint bővítik az uniós kkv-pályázati lehetőségeket.

A kutatás során megkérdezett 700 cégvezető 63 százaléka véli úgy, hogy a kormányzat az elkövetkezendő egy évben vállalkozásbarát gazdaságpolitikát folytat, szemben az előző negyedéves eredményekkel, ahol a válaszadók kevesebb, mint fele gondolta ugyanezt. Ezzel összecseng az is, hogy a cégvezetők közel fele várja a vállalkozását érintő közterhek csökkenését, míg negyedük stagnálásra számít, és csupán 16 százalékuk várja ezek növekedésére. Az index rekordszintjéhez a gazdaságpolitikára és a közterhek változására vonatkozó részindexek nagy, 16,5 pontos illetve 28 pontos ugrása járult hozzá leginkább, de a pozitív várakozásokat jól tükrözi, hogy ezeken kívül is szinte minden részindex, így a kkv-k szempontjából döntő jelentőségű vevői kapcsolatok változását jelzők is, pozitív irányba mozdult el.

A megkérdezett cégvezetők pozitívan ítélik meg vállalkozásuk várt pénzügyeit is, hiszen a vállalkozások 77 százaléka növekvő árbevételt prognosztizál. Az elkövetkezendő egy évben átlagosan 6,6 százalékos árbevétel bővülést és 4,5 százalékos nyereségnövekedést terveznek a hazai kkv-k.

HOZZÁSZÓLÁSOK