Erőszakos vége lett a választójogért rendezett megmozdulásoknak

Összecsapásokba fulladt az általános választójog bevezetéséért rendezett vasárnapi megmozdulás Hongkongban, a rendőrség könnygázt vetett be a tömeg feloszlatására.
Rácz Gergő, 2020. január 19. vasárnap, 18:07
Fotó: Getty Images

A rendőrség lefújta a város üzleti negyedében rendezett felvonulást az után, hogy a menet indulása után egy órával tiltakozók bántalmaztak két civil ruhás rendőrt - írja az MTI  a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap nyomán.

A megmozduláson, amelyen a honlap beszámolója szerint több ezren vettek részt, a tüntetők az általános választójog bevezetését követelték a szeptemberben esedékes törvényhozói bizottsági választásokra, továbbá arra kérték fel a nemzetközi közösséget, hogy sújtsa szankciókkal a város kormányzatát, amennyiben ez a követelés nem teljesülne.

A rendőrség arra is hivatkozott a demonstráció lefújásának indokaként, hogy a tüntetők több helyen úttorlaszokat állítottak fel. Nem sokkal a menet elindulása után pedig négy embert vettek őrizetbe amiatt, mert viperákkal, kalapácsokkal és csavarhúzókkal voltak felszerelkezve.

Hongkongban immár nyolcadik hónapja zajlik az a tüntetéshullám, amelyet eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, mára azonban a Peking-barát kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ghanima, 2020.01.19 18:50

Az a kérdés, hogy mit is takar ez az "általános választójog" kifejezés Kínában és/vagy Hongkongban. Ha ugyanazt, amit az európai jogban, akkor hogyhogy nincsen meg a hongkongiaknak és/vagy mi a helyzet erre nézve Kínában?
A fogalom mögöttes (Kínában/Hongkongban érvényes) tartalmát viszont a cikk szövege sajnálatosan nem írja meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html