Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legújabb előrejelzések alapján a fehér karácsony valószínűsége 0 százalék - így zárul az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján a Milyen lesz a karácsonyi időszak időjárása? című prognózis. Aki a részletekre is kíváncsi, görgessen lejjebb.

A legfrissebb előrejelzések szerint karácsony előtti hétvégén betör ugyan a hideg légtömeg Közép-Európa fölé, ugyanakkor a hideggel száraz levegő is érkezik, így jelentős mennyiségű csapadék nem várható. Ennek ellenére még ekkor is 5, 10 fok közötti csúcshőmérséklet várható. Ezután intenzív melegedés kezdődik a magasban, amit a talaj közelében erős szél kísér, ezáltal az alsóbb légrétegekben is fel tud majd melegedni a levegő a nappali órákban. Ez karácsonyig kitart, addig végig enyhe marad az idő: az éjszakák az ország nagy részén fagymenetesek lesznek, nappal pedig 10 fok közelébe melegszik fel a levegő, december 24-én, szerdán a legmagasabb nappali hőmérséklet 9, 15 fok közöt valószínű. Nem lesz teljesen csapadékmentes az idő, a jövő hét elején helyenként - legnagyobb eséllyel az északkeleti országrészben - előfordulhat kis mennyiségű eső.

December 24. után egyre hidegebb levegő érkezik, de ennek mértéke még bizonytalan - a modellfuttatások zöme mérsékelt lehűlést ad.

De régen miért volt (szinte) mindig fehér a karácsony?

A meteorológusok erre a kérdésre is válaszolnak, mégpedig így: 
"Az egyéni emlékek sokfélék, általában hajlamosak vagyunk úgy emlékezni, hogy gyermekkorunkban karácsonykor mily bensőséges volt a táj köszönhetően a mindent befedő fehér, csillogó hótakarónak. Tudjuk azonban, hogy az emlékezet csalóka lehet. Így van ez ebben az esetben is, legalább is az elmúlt 20 év hó adatai ezt mutatják. Nyilván az ország különböző tájain más-más gyakorisággal, valószínűséggel jelenik meg a hó a karácsonyi napokban. Budapesten, ott is a Pestszentlőrincen (XVIII. kerület) található mérőállomásunk adatai alapján például az elmúlt 20 év negyed részében, vagyis 25 százalékában volt néhány vagy több cm vastagságú hótakaró karácsony első napján. Vagyis a főváros pesti részén nem túl gyakori, hogy a hó tegye hangulatossá az ünnepeket."