A kormánynak sok választása nem maradt az uniós pénzügyminiszterek keddi tanácskozása után, ahol újfent a magyar kormány tudomására hozták, hogy Magyarországnak teljesíteni kell a konvergencia programját és nem térhet el attól. Korábban a kormány abban a hitben dédelgette magát, hogy lehetséges lehet mind idénre, mind 2011-re magasabb a tervezettnél magasabb hiánnyal gazdálkodni. 


A kormány szerdai ülésén elfogadta, hogy Magyarország 2011-ben teljesíti a maastrichti követelményt, vagyis az államháztartás hiányát három százalék alá csökkenti - jelentette be Matolcsy György. A nemzetgazdasági tárca ezen döntés ismertében készíti elő a jövő évi költségvetést, amit október 15-éig terjeszt a kormány elé.

A jövő évi hiánycél teljesítésének feltétele, hogy 2011-ben 2,5-3 százalékos gazdasági növekedés legyen és jövőre is megtartsák a bankadó intézményét - mondta Matolcsy. A 2,5-3 százalékos növekedés mintegy 150 milliárd forintos többlet adóbevételhez juttatja az államháztartást. 



További feltétele a hiánycél teljesítésnek a kiadási oldalon a szigor - amit a közigazgatás reformjával összekapcsol a kormány. A közigazgatási költségeket 150-200 milliárd forinttal csökkentik, amit reformokkal szeretné elérni a kormány. A jövő évi hiánycél teljesítésének további feltétele az állami cégek rendbetétele.

Matolcsy újra megerősítette, hogy az idei hiányélt a GDP 3,8 százalékának megfelelő deficitet tartja a kormány, ennek feltétele a bankadó 200 milliárd forintos összegének beszedése, illetve a 120 milliárd forintos kiadáscsökkentés - amiről korábban a kormány döntött.

Nem lesz új hitelszerződés


A kormány álláspontja szerint az idén lezárják az IMF- és az EU-s hitelszerződést, és továbbra sem tervezik új hitelszerződést kötését. Magyarország eddig 14,2 milliárd eurót hívott le a két szervezettől - ennek egy része államadósság finanszírozásra és jegybanki tartalékba ment. A hátralévő bő négymilliárd eurót már nem hívja le a kormány - ezt Matolcsy Brüsszelben, az Ecofin keddi ülésen is bejelentette az uniós pénzügyminisztereknek.

Ezzel a döntéssel Matolcsy szerint felnőtté válik Magyarország. Csak akkor teljesíthető viszont, ha Magyarország vállalja és teljesíti is a 2011-es három százalék alatti hiányt. Magyarország a jövőben a piacokra és a belföldi megtakarításokra támaszkodva finanszírozza az államadósságot.

Ecofin, nyugdíjpénztárak


Az Ecofin üléséről Matolcsy elmondta, hogy az uniós pénzügyminiszterek keddi értekezletén az a közös vélemény alakult ki, hogy az unió várhatóan ajánlja majd 2012-től az egységes uniós bankadó kivetését, ugyanakkor a pénzügyi tranzakciók megadóztatását (Tobin-adó) elvetették. Az ülésen arról is megegyeztek, hogy a tagállamok 2011 áprilisáig bemutatják az éves költségvetést, illetve a 2012-es büdzsé vázát. Matolcsy amellett kardoskodott - saját elmondása szerint, hogy 2013-tól, amint a recesszióból az unió kilábal, a tagállamok törekedjenek a szuficites költségvetésre.


Az ülésen szóba került a nyugdíjpénztári befizetések kérdése is - de itt sem született döntés. Amennyiben a hiány csökkenthető lenne a magánnyugdíjpénztári refom miatt kieső költségvetési bevételekkel - akkor a deficit 1,5 százalékponttal kisebb lehetne. A bankadó kivetésével és a már elrendelt 120 milliárd forintos kiadáscsökkentések végrehajtásával az idei hiány tartható - tette hozzá.