Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn publikálja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kormányzati szektor második negyedéves egyenlegét. Az első negyedévben az egyenleg 11,0 milliárd forint, a GDP 0,1 százalékának megfelelő többletet mutatott, ami 301,6 milliárd forinttal, GDP-arányosan 3,6 százalékponttal kedvezőbb az egy évvel korábbinál.

Szerdán közli a KSH első becslését az augusztusi kiskereskedelmi adatokra. Júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 2,9, a naptárhatástól megtisztított adat szerint 4,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A növekedésben leginkább a júliusi viszonylag magas bázis hatása játszott szerepet. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében kiemelte: az előzetes becslésekhez képest nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom júliusban, így már 37. hónapja tart a bővülés.

Pénteken teszi közzé a KSH első becslését az augusztusi ipari termelési adatokra. Egy hónappal korábban, júliusban a termelés 4,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, munkanaphatástól megtisztítva 0,1 százalékkal mérséklődött. Meglepetést okozott az ipari termelés júliusi visszaesése az elemzőknek, akik úgy vélték, hogy a következő hónapokban visszatérhet a lendület. Az idén az ING Bank 4 százalékos, a Takarékbank és a K&H Bank 2-3 százalék körüli ipari bővülést vár.

Ugyancsak pénteken publikálja a statisztikai hivatal első becslését a külkereskedelmi termékforgalom augusztusi alakulásáról. Júliusban az export euróban számolt értéke 5,4, az importé 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a külkereskedelmi aktívum 31 millió euróval nőtt, és 668 millió eurót tett ki. Elemzők szerint az export júliusi csökkenése csak átmeneti, így is jelentős a külkereskedelmi többlet éves növekedése.