Erre jutott Szijjártó az USA-ban (Bővített)

Magyarország nem fogadja el, hogy megkérdőjelezzék demokratikus elkötelezettségét és ismételten kérte, hogy az Egyesült Államok tárja fel a korrupcióvádakkal kapcsolatos bizonyítékait - jelentette ki kedden az MTI-nek nyilatkozva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Washingtonban Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai államtitkár-helyettessel tárgyalt.
MTI, 2014. október 21. kedd, 19:55

A felek egyetértettek abban, hogy a kétoldalú gazdasági és biztonságpolitikai kapcsolatok kiválóak és szót ejtettek a kétoldalú politikai vitákról is. A miniszter az MTI-nek elmondta, hogy amerikai részről egyebek mellett elismeréssel szóltak Magyarország afganisztáni szerepvállalásáról, NATO-csúcson tett vállalásairól és Ukrajna irányába végzett gázszállításairól is.

Irakkal kapcsolatban Szijjártó elmondta, hogy Magyarország a keresztény Európa részeként különös felelősséget érez a keresztény közösségek védelméért, ezért élenjárója annak a nemzetközi együttműködésnek, amely azt célozza, hogy a keresztény közösség megsemmisítésére törekvő Iszlám Állam (IÁ) vezetőségét minél előbb a Nemzetközi Büntetőbíróság elé citálják.

"A gazdasági együttműködés ügyében elmondtam, hogy elkötelezettek vagyunk a TTIP (az Európai Unió és az Egyesült Államok között kötendő Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházás Partnerség) iránt. A mi számításaink szerint, ha egy kellően ambiciózus TTIP-megállodás jön létre, akkor az 15-20 százalékkal tudná növelni a magyar exportot, 20-30 ezer új munkahelyet jelentene Magyarországon és a GDP-nket éves szinten 0,2-0,3 százalékkal meg tudná növelni" - mondta.

"Az energiabiztonság tekintetében megállapodtunk abban, hogy az észak-dél irányú energiafolyosó ügyében, ami nagyon fontos közép-európai érdek, számíthatunk az Egyesült Államokra" - tette hozzá, rámutatva, hogy ennek mikéntjéről szerdán folytat majd tárgyalásokat az amerikai fővárosban.

Számos magyar intézkedést megkérdőjelezett az USA

A kétoldalú politikai vitákkal kapcsolatban Szijjártó elmondta, hogy az Egyesült Államok számos konkrét magyar intézkedést megkérdőjelezett.

"Én azonban elmondtam, hogy mi az Európai Bizottsággal végigtárgyaltuk mindazokat a jogszabályokat, amelyek a jelenlegi magyar alkotmányos berendezkedéshez elvezetnek. Nincs még egy ország Európában, amelyet az Európai Bizottság annyit vizsgált volna, mint minket" - tette hozzá Szijjártó.

"Ezért tehát a mi törvényeink az európai értékeknek és az európai szabályoknak teljes mértékben megfelelnek. Ezért ha valaki a mi alkotmányos berendezkedésünket és az ahhoz vezető intézkedéseket megkérdőjelezi, akkor annak igazából az Európai Bizottsággal van vitája" - szögezte le a miniszter.

Egy dolgot nem fogadunk el!

Szijjártó az amerikai külügyminisztériumban azt is elmondta, hogy a magyar kormány a konkrét intézkedésekről mindig kész tájékoztatást adni és mindig kész konzultálni.

"Egy dolgot azonban nem fogadunk el: nem fogadjuk el azt, hogy ha valaki megkérdőjelezi Magyarország demokratikus elkötelezettségét, demokratikus értékrendjét vagy demokratikus berendezkedését" - jelentette ki.

Tárják fel a bizonyítékokat!

Magyar állampolgárok amerikai beutazásának megtiltásával kapcsolatban elmondta tárgyalópartnerének, hogy Magyarország a teljes nyitottság híve ebben az ügyben és kérte, hogy az Egyesült Államok az általa megfogalmazott korrupcióváddal kapcsolatban tárja fel az erre vonatkozó bizonyítékokat.

"Elmondtam, hogy Magyarország kormánya azt várja az Egyesült Államok kormányától, hogy bocsássa rendelkezésére azokat a hiteles információkat, amelyek alapján magyar állampolgárokkal szemben a korrupció vádját fogalmazták meg. Erre azt a választ kaptam, hogy az Egyesült Államokban érvényben lévő jogszabályok értelmében az eddigieknél több és konkrétabb tájékoztatás, információt nem tudnak adni" - mondta Szijjártó.

"Kizárólag abban tudtunk megállapodni általánosságban, hogy a korrupció elleni harcban számíthatunk egymásra" - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.10.22 17:18

@isabella: Az amerikaiak kijelentették, hogy a törvény előtt mindenki egyforma.


..de nem tartják be ..,évente 1500 mrd doll. síbolnak el a nagyok az amerikai nép elől offshorba ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2014.10.22 17:15

bocsánat: nem egyforma, hanem egyenlő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2014.10.22 17:14

Az amerikaiak kijelentették, hogy a törvény előtt mindenki egyforma. Erre Rogán Antal válasza mi volt, hogy ez egy vicc? Arról már nem is beszélve, hogy ezt, hogy a törvény előtt mindenki egyforma, ezt ő már provokációnak tekinti. Szerintem már rajtunk röhög a fél világ.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2014.10.22 17:05

És ebben, a kiismerésre gondolok, az amerikaiak nagyon jók. Aki hülyének nézi őket, az rosszul jár. Simonyi volt amerikai nagykövet is jóindulatúan leírta, amit leírt, mert érzi, hogy a magyar kormánynak fogalma sincs arról, hogy az amerikaiak hogyan gondolkodnak. Érdemes volt elolvasni, erre hogyan reagáltak. Mindenkinek csak azt tudom mondani, hogy aki még fiatal és teheti, menjen el ebből az országból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2014.10.22 16:54

Előbb-utóbb mindenkit kiismernek, ahogy a bölcs népi mondás mondja, kibújik a szög a zsákból. Ők azt hitték, hogy velük ez sohasem történhet meg. Ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html