Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fidesz-KDNP kivételével minden parlamenti párt képviseltette magát a Független Diákparlament által szervezett oktatási vitán, amely az Index beszámolója szerint csak a nevében volt vita, valójában a résztvevők többnyire egyetértettek.

Vona Gábor a Jobbik, Szél Bernadett az LMP, valamint Karácsony Gergely az MSZP-PM miniszterelnökjelöltje is nagyjából ugyanazokban a dolgokban látja a megoldást:

  • kevesebb tananyag,
  • kisebb osztálylétszám,
  • stresszmentes, gyerek- és élményközpontú oktatás, pedagógus béremelés,
  • digitális eszközök használata,
  • az adott osztályteremben kevesebb gyerekkel és több felnőttel folyjon az oktatás.

A felek között kevés eltérő ötlet volt ezek megvalósítására. Karácsony Gergely negyedére csökkentené a tananyagot, megreformálná a pedagógusképzést, és nyolcévente egy évet pihentetné a pedagógusokat. Szél Bernadett új nemzeti alaptantervben bízik, valamint egy oktatási programcsomagot hozna létre, amelyből választhatnának a pedagógusok, a tanárokat tehermentesítené és a pályakezdők bérét háromszorosára növelné. Vona Gábor is bért emelne, de csak a diplomás minimálbérig, valamint egyedi javaslata, hogy több jogot adna a diákönkormányzatoknak.

A jelöltek egyetértettek, hogy kivétel nélkül minden Magyarországon tanuló diáknak egyenlő esélyeket kapnia az oktatási rendszerben. A társadalmi integrációt közös célnak nevezték.

A Független Diákparlament februárban több ezres tüntetést szervezett a Parlament elé az oktatáspolitika ellen.

A fotó forrása: Shutterstock.