A mai magyar adórendszer jól működik - mondta Orbán Viktor kormányfő a Figyelőnek adott interjúban. Az unióban is létezik az az elképzelés, hogy a versenyképesség érdekében az adópolitika súlypontját a fogyasztás felé kell eltolni, de mi meg is csináltuk.

A magyar adórendszer teljesítményre ösztönöz, és nem hanyagolja el az igazságosság szempontjait sem. Emiatt ha a kormány marad, az arányos adórendszer is marad, hiszen az úgy fair, hogy aki tízszer többet keres, az fizessen tízszer annyi adót, mint a másik ember. Az arányos adórendszer segít abban, hogy az emberek kiszámíthatóan tudják tervezni a jövőjüket - érvelt a politikus.

A kormányfő egyetért azokkal, akik sürgetik a folyamatos versenyképesség-javítást.

Számomra az MNB elemzőgárdáját alkotó közgazdászok meglátásai szimpatikusak. Ők egy meglehetően radikális álláspontot képviselnek, ezt az elképzelést Matolcsy György jegybankelnök már be is mutatta

- mondta Orbán Viktor,.

Szavai szerint bátor döntéseket kell hozni és a különféle műhelyek elképzeléseinek az összegzése után 2019 januárjában el kell indítani egy erőteljes versenyképességi politikát.

Magyar modellben gondolkodik, amely a versenyképességen, a teljes foglalkoztatottságon, a demográfiai politikán és az identitáspolitikán nyugszik. Ha valamelyik területen születik egy döntés, annak figyelemmel kell lennie a többi három pillérre is. Így olyan versenyképességi döntést nem hozna, amely negatívan érintheti a demográfiát vagy a másik két pillért.