A kormány november elején az országgyűlés elé terjeszti a devizaadósok megsegítésére szolgáló saját javaslatait, a kabinet által legfontosabbnak tartott problémákat ugyanis nem orvosolják a Magyar Bankszövetség pénteken benyújtott javaslatai − ezzel küldte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter meredek lejtőre az OTP részvényeinek árfolyamát.

A kemény válasszal ugyanakkor a politikus lényegében nem mondott újat, hiszen azt már tudni lehetett, hogy a kormány szerdai ülésén foglalkozik majd saját javaslataival. Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára a hét végén a banki javaslat érdemi részeiről nem kívánt részleteket elárulni, azt azonban jelezte, azok külön megoldást kínálnak a még fizetőképes és a már késedelembe esett ügyfeleknek.

Varga szerint a bankoknak az ügyfelekkel kellett volna a rendelkezésükre álló idő alatt megállapodniuk a szerződésmódosításokról. Fontos ugyanakkor, hogy a szerződések bankonként és hiteltípusonként eltérőek voltak, így a teljes ügyfélkörre hasonló szintű megoldást kínáló konstrukciót csak jogszabály-alkotással lehet bevezetni a piacra.

A bankok korábban jelezték is, az egyedi szerződések eltérése miatt tömeges megoldáshoz jogszabályi változtatásra van szükség, ezért nehezen érthető a nemzetgazdasági miniszter vélekedése, amely szerint a bankoknak már korábban meg kellett volna kezdeniük az egyedi szerződések módosítását.

A hétvége eseményei kapcsán - amikor a korábban az uniós elveknek megfelelő alapszámla elterjesztése mellett érvelő NGM közleményben üdvözölte a 150 ezer forintos értékhatárig ingyenes havi kétszeri pénzfelvét Rogán Antal által beterjesztett javaslatát - egyre többen vélekednek úgy, hogy a minisztérium az itteni hátravonulással megteremtette a lehetőségét annak, hogy a devizahitelesek problémájának megoldását szolgáló javaslat esetében a gazdaság közép- és hosszú távú érdekeit felelősen kezelő, kevésbé populista javaslat szülessen. Erre utalhat, hogy a nemzetgazdasági miniszter szerint a devizahitelek "kivezetése" a legoptimistább elképzelés szerint is csak 3-5 év alatt lehetséges, ami azért közelebb van a banki véleményekhez, mint a politikusok által a nyáron előszeretettel hangoztatott "azonnali forintosítás" elvárásához.