Villámlátogatást tesz Budapesten csütörtökön David Cameron brit miniszterelnök. A vendéget a lehető legrigorózusabb biztonsági intézkedésekkel védik, ami nem fogja boldoggá tenni azokat, akik holnap közlekedni akarnak Budapesten.

A fokozott védelmi szint  azt jelenti, hogy kordonokkal, megerősített fegyverzettel és páncél­autókkal felszerelt rendőrökkel, ütközőcsapatokkal, helikopterekkel és mesterlövészekkel védik majd Cameront és küldöttségét - derült ki a borsonline cikkéből.

A rendőröknek folyamatosan viselniük kell golyóálló mellényeiket, emellett tűzszerészcsapat és állandó mentőszolgálat is készenlétben áll vészhelyzet esetére. Azon az útvonalon, amelyen Cameron és küldöttsége elhalad, minden négyzetcentimétert ellenőriznek, az Andrássy úton például lezárják a csatornafedeleket.

Utoljára Vlagyimir Putyin orosz államfő kapott hasonló védelmet tavalyi magyarországi látogatásán. Cameron a TEK páncélozott limuzinján fog utazni a magyar fő­városban. Közvetlen védelmét főként magyar, kisebb részben brit testőrök látják el.

Reformhuzavona

Cameron az EU belső reformjával kapcsolatos javaslatairól tárgyal Orbán Viktorral - a változtatások elfogadásához minden uniós tagország támogatására szüksége van. Áder János államfővel tíz percre találkozik a brit vendég.

A reformprogram legkritikusabb pontja, amit a kelet-közép-európai országok élesen bírálnak, a Nagy-Britanniába érkező vendégmunkások jogainak korlátozása. London javaslata szerint négy évig nem lennének jogosultak a helyi munkavállalói kedvezmények egy részére. A brit kormányon kívül ezt mindenki diszkriminatívnak, a szabad munkavállalás korlátozásának tartja.

Az EU brüsszeli apparátusa és a brit szakértők gőzerővel keresik azt a kompromisszumos megoldást, amellyel ki lehetne váltani ezt az ötletet. Valószínűleg olyan formula születik, ami lehetővé teszi a fogadó országoknak, hogy évről évre limitálják az országukban munkavállalási engedélyt kapó külföldiek számát.

A szigetországban leghamarabb májusban tarthatják meg a függetlenségi népszavazást.