Az ülés hétfőn 13 órakor, a közelmúltban elhunyt Pál László korábbi MSZP-s képviselőre történő emlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Az interpellációkra ezúttal is két óra, az azonnali kérdésekre pedig 60 perc áll majd rendelkezésre.

A parlament kedden tarthatja határozathozatalait. A Ház ekkor fogadhatja el a kabinet tavalyi zárszámadását.

A Zoom.hu korábban arról számolt be, hogy a parlament költségvetési bizottsága lezárta a 2016-os költségvetés elszámolásának tárgyalását, ám a vitában meglepő módosító javaslat született: idén decemberben 41,6 milliárd forintot fizetnek ki a hazai egyházaknak, mint iskolafenntartóknak. Javaslat alkotmányosan aggályos, hisz az a 2016-os zárszámadási törvényben a 2017-es költségvetés módosítására tesz javaslatot. Mégpedig az Alkotmánybíróság korábban kimondta, hogy a zárszámadási törvények nem lehetnek salátatörvények - vagyis nem nem lehet bennük mást törvényt módosítani.

Kedden a zárszámadás elfogadása mellett kiterjesztheti a fiatalok életkezdési támogatását, valamint szigoríthatja a tizenkettedik életévüket be nem töltött gyermekek sérelmére elkövetett szexuális erőszak büntethetőségét.

A szavazások után egyebek mellett általános vitát tarthatnak a közérdekű nyugdíjas szövetkezet tagságának kiterjesztéséről szóló kormánypárti törvényjavaslatról.

Csütörtökön a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség vezetőinek tavalyi évről szóló beszámolóit hallgathatják, majd véleményezhetik a képviselők.

Az Országgyűlés ülése december 4-én, hétfőn ér véget. A Ház - az ekkor megszokott kérdések és azonnali kérdések mellett - a 2014-2020 közötti időszakban Magyarországnak járó uniós források felhasználásáról is vitát tart a kormány kezdeményezésére.

Címlapkép forrása: Pixabay