Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a karácsonyt a legtöbb ember családi körben, otthon tölti, egyre népszerűbbek a külföldi utazások az ünnepek alatt. Az újévi kínálatban a tehetősek sok egzotikus úti cél közül választhattak a mostani szezonban is - tudatta az IBUSZ a Napi.hu-val.

Míg évekkel ezelőtt a legtöbb szálloda bezárt a karácsonyi ünnepek alatt, az utóbbi másfél évtizedben jelentős keresletnövekedés volt megfigyelhető főként belföldi utakra, aki pedig megengedhette magának, messzebb is mehetett. Az IBUSZ tapasztalatai szerint újabban Brazília és Mauritius a legnépszerűbb, de Kuba, Mexikó, Dominika vagy Bali is kedvelt célállomás. Hasonlókról számolt be a Neckermann is, ahol Tenerifét és a Kanári-szigeteket említették, mint kedvelt desztinációkat, de az Egyesült Arab Emírségek és Thaiföldi is előkelő helyen szerepel. Ez egzotikus üdülőhelyeken a zömmel a felsőbb kategóriás szállodákat részesítik előnyben az utazók, de vannak üdülőhelyek, ahol a középkategóriás szállásokat is keresik. A lefoglalt utak érthető módon hosszabb, 10-15 naposak ellensúlyozva az időeltolódást is.

Alig hatottak a terrortámadások

Az IBUSZ-nál bár sokan érdeklődtek a nyaralóhelyek biztonsága felől, számottevő lemondás nem érkezett a terrortámadások miatt. Az ugyanakkor érezhető volt, hogy egy-egy ilyen eset után némiképp megtorpannak a foglalások. A Neckermannt sem érintették komolyabban a támadások, részben azért, mert érintett úti célok viszonylag alacsony részesedéssel rendelkeztek a kínálatukban.

Belföldön továbbra is a wellness szállodák a nyerők

Sokan nem engedhetnek meg maguknak egy egzotikus téli utazást, vagy nem szeretnék az egész ünnepi időszakot távol tölteni, ők a 3-5 csillagos belföldi wellness és spa szállodákat keresik, vagy a környező országokba utaznak 4-5 napra. Az IBUSZ-nál többek között a Szlovéniai Bled-tavat említették, mint kedvelt úti célt.

Persze az európai sípályák is keresettek, a Neckermannál az osztrák, az észak-olasz és a francia pályákat említették, mint keresett célokat. Az IBUSZ társas útjainál újévkor Londonba, Rómába, Párizsba, Máltára és Isztambulba váltják a legtöbb helyet.

A gyorsaság egyenlő alacsony ár

A Neckermann szerint jelentős árváltozások nem voltak a mostani szezonban, a legjobban továbbra is akkor járt az ember, ha időben lefoglalta az utat. Az előfoglalási időszakban mindig a legnagyobb a kínálat és a legjobb ár-érték arányú ajánlatok közül lehet válogatni. Később általában az árak is magasabbak és a kínálat is sokkal limitált.