Erre költöttünk rengeteg pénzt a boltokban

Tavaly decemberben a kiskerüzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,8, naptárhatástól megtisztítva 3,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Tavaly a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,6 százalékkal haladta meg az előző évit - közölte második becslését a KSH.
Dzindzisz Sztefan, 2017. február 23. csütörtök, 09:00
Fotó: Napi.hu

A friss adatok szerint 2016. decemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 3,3 százalékkal nőtt. (A második becslés adata +0,1 százalékponttal tér el az első becslésben közölt adattól.)
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,2 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 80 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,2 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké - elsősorban a dohányforgalom visszaesése következtében - 0,9 százalékkal csökkent. (Tényleg sokat fizetünk a közértekben?)
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 3 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a használtcikk- (6,4 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (2,7 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (2,3 százalék), az iparcikk jellegű vegyes- (1,4 százalék), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben (0,7 százalék). Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a bútor-, műszakicikk-üzletekben (-0,4 százalék).
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,7 százalékos részesedésű csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 25 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.
  • Az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalma 4,3 százalékkal nőtt.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 9,9 százalékkal nőttek.

Ezen belül 2016. decemberben:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1000 milliárd forint volt.
  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 47 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 40 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 13 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Így 2016 egészében az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:

  • A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 4,6 százalékkal emelkedett.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,1 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

HOZZÁSZÓLÁSOK