Erre lenne hajlandó a kormány az IMF-hitelért

Az IMF-nek elküldött levél azt kívánja bemutatni, hogy készek vagyunk a tárgyalásra - mondta Varga Mihány tárca nélküli miniszter a Duna tévé Közbeszéd című műsorában. Az adóbeszedés hatékonyságát tovább növelnék, az állami bürokráciát csökkentenék, célzottabbá tennék a szociális támogatásokat, s jobban felhasználnák az uniós támogatásokat. Varga szerint már október-novemberben létrejöhet a megállapodás.
NAPI, 2012. szeptember 20. csütörtök, 19:42
Fotó: Napi.hu

A valutaalap megkapta a kormány módosító javaslatait. A kormány gazdaságpolitikai helyzetértékelését adta meg az IMF-nek; a levél néhány irányt tartalmaz arra vonatkozóan, hogy hol látnak érdemi lehetőségeket arra, hogyan közeledjenek az álláspontok - közölte Varga Mihály főtárgyaló, tárca nélküli miniszter a Duna Közbeszéd című műsorában. A levélhez csatoltak egy olyan érvelő dokumentumot is, amely arról szól, hogy Magyarországot hogyan kell elhelyezni az elmúlt két év változásai után az Európai Unió átlagához és a szomszéd országokhoz képest. Kiemelte: e dokumentum azt kívánja bemutatni, hogy "készek vagyunk a tárgyalásra".

A miniszter közölte: a kormány lehetőséget lát abban, hogy az adóbeszedés hatékonyságát javítsák. Szeretnék, ha a törvények által előírt adók beérkeznének a költségvetésbe, valamint a gazdaság fehérítését is célul tűzték ki. Varga Mihály hangsúlyozta: a bürokrácia, az állami szektor csökkentése ugyanilyen tendencia; még mindig magas az újraosztás aránya Magyarországon, ezt csökkenteni kell, ebben pedig Magyarország partner, és ebben lesz érdemi lehetőség konzultációra - olvasható a hirado.hu-n.

Adóhatékonyságság növelése

Arra a felvetésre, hogy a költségvetési tanács nem látja egyértelműnek a bevételek megalapozottságát, és a kormány által említett 150 milliárd forintos pluszbevételt, azt mondta: bíznak abban, hogy a nemzeti adóhatóság hatékonyabban képes beszedni ezt a bevételt.

Mint kiemelte, sikeres volt a búza fordított áfa adózására való átállás, így volt olyan felvetés is, hogy más terméknél is érdemes lenne átállni erre, így például a sertéshúsnál. Varga Mihály szerint ez javíthatja az adóbevétel mértékét, és segítheti a gyorsabb megállapodást. Hozzátette: konkrét intézkedésekről majd a tárgyalóasztalnál döntenek. Varga Mihály számít egy tárgyalássorozatra, ahol a kijelölt irányokban - így a szociális támogatások célzottabbá tétele, az uniós források jobb felhasználása - tudnának elérni eredményt.

Túl magas a bürokrácia

Varga Mihály elmondta: a kormány az IMF által közölt intézkedések nagy részét nem tartja elfogadhatónak. Mint mondta, a gyermeknevelést, gyermekvállalást segítő támogatásokhoz nem szabad hozzányúlni, nincs szükség az ingatlanadó újbóli bevezetésére sem, nincs szükség továbbá az előző kormány 2008-as szerződéséből következő nyugdíjcsökkentésre, a közszférából való jövedelemcsökkentésre - ezeket a feltételeket a kormány levele nem tartalmazza.

Kelet-Európai összehasonlításban azonban - tette hozzá - a bürokrácia túl magas arányt ért el, ezt csökkenteni kell. Mint mondta, ezt a létszámot "ki lehet futtatni", hiszen az apparátusnak van egy természetes fogyása, így például a dolgozók nyugdíjba mennek, vagy máshol vállalnak állást. Ezt követően pedig nem töltik be a helyüket, így lehet csökkenteni az állományt - fejtette ki Varga Mihály. Mint mondta, nem lát olyan változást, ami indokolná, hogy hozzányúljanak a költségvetéshez, de ha megállapodik a kormány az IMF-fel, lehet, hogy a hiteltárgyalás miatt változtatni kell a költségvetési számsort.

A valutaalap pesszimista

A 2013-as gazdasági makropályát máshogy látja a kormány és az IMF: a kormány optimistább, az IMF pesszimistább, de ha 2013-ban a lakossági fogyasztás meg tud mozdulni, a növekedés kapna egy belső ösztönzést - fejtette ki a tárca nélküli miniszter, aki szerint, ha a delegáció pozitívan reagál a levélre, idén létrejöhet a megállapodás, amelyre október-november környékén lát reális esélyt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2012.09.21 18:30

@SzaszaG: A szakmunkások szakiskolából jönnek, s képzésük alatt igényelnek gyakorlati helyet. Ilyen is van önöknél?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.09.21 18:17

@nitro:
" "Felneveljük a gyerekeket, kitaníttatjuk, azért, hogy utána mehessenek a sokkal gazdagabb országok vagyonát gyarapítani. Nem jól van ez így." SzaszaG szerint, semmi probléma nincs ezzel."
Hogyne lenne probléma, idéznél tőlem hold írtam? Vagy megint hazudozol?
Ezért vagyok a teljes önköltséges felsőoktatás mellett. Itt szokott menni a sírás-rívás,mert mindenku ingyenélő akar mindent, csak adózni ne kelljen.

Most kezdem az MBA-t, az éves tandíjból Pesten lakást lehet venni.

Egyébként nem kellett volna csődbe kormányozni az országot, eladósítani. A munkanélküliséget sem megduplázni. Akkor talán nem mennének el a szakmunkások.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.09.21 18:07

@rigolya:
Az én cégemnél egyetemista szakmunkások dolgoznak, de oktatunk pályakezdőket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.09.21 15:59

@aleva: Mondjuk nem kell új szakközépiskolát, kisvasutat, stadionokat építgetni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aleva, 2012.09.21 13:52

@rigolya: Mindezekkel egyet lehet érteni, de honnan lesz erre pénz? Mert nem a külföldi tőkéstől, sajnos. Hitelből? Abból sem. Akkor honnan?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html