Mind a külföldi, mind pedig a belföldi vendégek kevesebb éjszakát töltöttek a balatoni régióban májusban. A külföldiek 142 ezer vendégéjszakája 2,9 százalékos mínusz, míg a belföldiek 219 ezer éjszakája, minimális 0,1 százalékos csökkenés. Az összesített adatok alapján májusban 1,2 százalékkal esett vissza a vendégéjszakák száma 2015 májusához képest.

A Balaton a tavalyi gyengébb teljesítményt követően idén komoly szárnyalásba kezdett, sőt még a 2014-es számokat is túlszárnyalta. Ehhez képest meglepő lehet a májusi csökkenés, azonban ennek is megvan az oka.

2015-ben ugyanis a munka ünnepe péntekre esett vagyis május rögtön egy háromnapos ünneppel nyitott, majd 25-én pünkösd hétfőn megint pöröghetett a turizmus. Idén azonban május 1-je vasárnap volt, vagyis hosszabb időtöltésre csak a 14-16-i pünkösdi hétvégén volt lehetőség.

A munkanaphatás sok mindent magyaráz, azonban a Balaton áprilisban, amikor a húsvét kavarta meg a számokat (tavaly áprilisban volt, idén márciusban) a magyar átlagot meghaladó mértékben teljesített. A negyedik hónapban ugyanis a teljes hazai turizmus 1,6 százalékkal csökkent, míg a Balaton 4,5 százalékkal több embert vonzott.

Forrás: KSH, Napi.hu-gyűjtés

Mi lesz most a tóval?

A napokban meglepte a balatoni turisztikai szervezeteket, hogy a kormány visszavonta a kiemelt üdülőkörzet 300 milliárd forintos 2020-ig történő fejlesztéséről szóló határozatát.

Pedig egészen biztos, hogy a kabinet komoly fejlesztéseket tervez a régióban. Erről nemrég Bienerth Gusztáv, turizmusért felelős kormánybiztos is beszélt a Napi.hu-nak, illetve bizakodó volt a Balatoni TDM szövetség elnöke is.

Az első 5 hónap adatai szerint ugyanis a balatoni turizmus 10,6 százalékos növekedése jócskán túlszárnyalja a teljes magyarországi 5,4 százalékot vagy a budapesti 3 százalékot. Mindezt úgy, hogy a Hévizet kedvelő orosz turisták még mindig kevesebben jönnek, mint tavaly.