A magyar soros elnökség alatt továbbra is kiemelt prioritásként szerepelnek majd az egységes európai energiainfrastruktúra kialakítását támogató kezdeményezések, a fenntartható fejlődés és energiatakarékosság előmozdítására irányuló törekvések, valamint a fogyasztókkal és jogvédelemmel kapcsolatos tennivalók - összegezte Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az európai energiaügyi miniszterek informális találkozójának tapasztalait.

Fellegi a tanácskozást követő sajtótájékoztatón elmondta: a magyar elnökség folytatja majd a munkát e kérdésekkel kapcsolatban, amelyek a a kormány hazai energiaprioritási csomagjában is szerepelenek. A tárcavezető szerint Magyarországon az európaihoz hasonló problémák merülnek fel a szektorban, a különbség csupán azok belső dinamikájában mutatkozik.

Az uniós energiapolitika középtávú irányát meghatározó 2011-2020 közötti energiastratégia kapcsán a magyar elnökség legfontosabb feladata a belga elnökség által megkezdett koordinációs tevékenység folytatása.

A magyar elnökségi feladatok között kiemelt helyet foglal majd el az Energia Infrastruktúra Csomagban foglalt feladatok előrehaladásának figyelemmel kísérése és támogatása - közölte a tárca.

Az Európai Bizottság a félidőben, azaz jövőre vizsgálja felül a 2006-ban elfogadott energiahatékonysági cselekvési tervet, a meghatározott célok áttekintésével és a 2020-ra vállalt célkitűzések elérését szolgáló intézkedések beazonosításával.

A magyar elnökség idejére ezzel kapcsolatban várhatóan a tanácsi következtetések elfogadása, illetve az új energiahatékonysági jogszabálytervezetek bemutatása és a tárgyalások megkezdése esik majd.

Az energiapiaci felügyelet átláthatóságáról szóló jogszabály-javaslat tárgyalása várhatóan még a belga elnökség ideje alatt megkezdődik. A jogszabálytervezet a nagykereskedelmi gáz- és árampiacokon a bennfentes kereskedelem, az átláthatóság és az információkezelés kérdéseit szabályozza majd.

A magyar elnökség feladata itt az első olvasat tanácsi lezárásaként a politikai megállapodás elfogadása, illetve elfogadtatása lesz. A nemzeti energiastratégiára vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva a miniszter úgy fogalmazott: Magyarországon nincs semmilyen probléma, a stratégia benyújtása eddig mintegy kéthetes késést szenvedett, azonban a kormány a dokumentumot 10-14 napon belül el fogja juttatni a bizottságnak.

A fogyasztókról tárgyaltak az energiapolitikusok

Először vetült fel konrétan és kiemelten a fogyasztók helyzetével kapcsolatos kérdés az uniós energiaügyi miniszterek kétnapos informális tanácsülésén Brüsszelben - hangzott el a megbeszélést követő sajtótájékoztatón.

A megbeszélés három fő téma köré szerveződött, úgy mint a fogyasztók helyzete az európai energiapiacokon; az infrastruktúra-csomag és annak finanszírozása; illetve a hatékonyság kérdése.

A tanácskozáson először merült fel közvetlenül a fogyasztók helyzetének kérdése a liberalizált európai piacon, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan minden intézkedés végső soron az európai polgárok érdekében történik. A fogyasztóti szervezetek, a gazdasági és szociális testületek és az európai parlament részéről is számos mindennapi problémát jelöltek meg európai szinten is a fogyasztók helyzetének javítására vonatkozóan, így például a számlákkal kapcsolatos kérdések, a szolgáltatóváltás, az átláthatóság vagy az árak emelkedése. A tájékoztató szerint az Európai Bizottság az ősz folyamán elkészíti jelentését a témáról, ami után a szakminiszterek ismét összegyűlhetnek megvitatni a konkrét teendőket.

Az infrastruktúra területén is több sürgős feladatot határoztak meg a politikusok, így egyebek mellett a bizonyos pontokon elöregedett hálózat teljes felújításának szükségességét, a vezetékek nemzetközi összeköttetésének erősítését, a megújuló-célkitűzések eléréséhez szükséges módosításokat, vagy éppen a mindezzel kapcsolatos finanszírozás és befektetések ügyét.

A tanácskozást levezénylő belga elnökség tájéjkoztatása szerint a következő hónapokban az Európai Bizottság elkészíti az energiahatékonysági akciótervet is, amelyben hangsúlyos szerepet kap majd egyebek mellett Európa energiafüggőségének csökkentése, vagy az energiaszegénység elleni intézkedések is, illetve a mindehhez szükséges pénzügyi eszközök kérdése. A hatékonyság javításában olyan konkrét lépéseket vitattak meg a szakminiszterek, amelyet minden tagállamban szinte egységesen végre lehet hajtani - elsősorban is az épületenergetika területén - hangzott el.

Infrastrukturális téren legkésőbb jövő tavaszig születhet meg a csomag jogi, szabályozási része, amelynek célja, hogy hosszabb távon az általános európai szintre kell emelni az energiainfrastruktúra minőségét. Az Európa Tanács jövő februári ülésére konkrét javaslatok készülhetnek, amelyeket a legmagasabb, miniszterelnöki szintű testület elé lehet majd vinni - hangzott el.