Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn hozza nyilvánosságra a KSH a külkereskedelmi forgalom januári részletes adatát, pénteken a februári előzetes jelenik meg.

A március 10-én kiadott első becslés szerint januárban az export euróban számított értéke 14,3, az importé 15,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelmi többlet 658 millió euró volt, 42,0 millió euróval több az egy évvel korábbinál.

A forgalom alakulását befolyásolta, hogy 2017 januárjában kettővel több munkanap volt, mint egy évvel korábban. A forgalom növekedése jelentős élénkülést mutat az előző hónappal szemben: tavaly decemberben az export euróban számolt értéke tizennégy havi csúcsot döntött és 7,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az import még ennél is jobban, 9,3 százalékkal nőtt. A havi kiviteli többlet 579 millió eurót tett ki, 58 millió euróval csökkent.

Kedden a februári kiskereskedelmi forgalom előzetes adata jelenik meg.

Januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A növekedés 43 hónapja, 2013 közepétől megszakítás nélkül tart. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 3,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Szerdán az ipari termelés februári adatának első becslését közli a KSH.

Januárban az ipari kibocsátás volumene 6,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,6 százalékkal emelkedett. A nyers és a kiigazított adat jelentős eltérését az okozza, hogy az idén kettővel több munkanap volt, mint a múlt év első hónapjában.

Csütörtökön jelenik meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gyorstájékoztatója a március végi államháztartási adatokról. Az év első két hónapját 180,4 milliárd forintos többlettel zárta az államháztartás központi alrendszere, ami az elmúlt több mint másfél évtized legkedvezőbb egyenlegének számít. A februári többlet 57 milliárd forint volt. A végleges adatok megegyeznek az előzetes számokkal - derül ki az MTI összesítéséből.