Hétfőn teszi közzé a KSH a kormányzati szektor idei első negyedéves egyenlegét. A kormányzati szektor 2016-os hiánya az előzetes adatok szerint 609,7 milliárd forint, a GDP 1,7 százaléka volt, ami az előző évi hiánynál 82,2 milliárd forinttal, GDP-arányosan 0,1 százalékponttal magasabb. A kormányzati szektor adóssága - az MNB adatai alapján - 2016 végén 25 922 milliárd forint, a GDP 74,1 százaléka volt az egy évvel korábbi 74,7 százalékkal szemben.

Szerdán a kiskereskedelmi forgalom májusi alakulásának első becslése jelenik meg. Áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,2, naptárhatástól megtisztítva - főként a húsvéthatás miatt - 1,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az év első négy hónapjában a kiskereskedelmi forgalom a nyers adat szerint 3,0, a naptárhatással kiigazítva 2,9 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Csütörtökön a májusi ipari termelési adat első becslését közli a KSH. Áprilisban az ipari termelés volumene 3,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a márciusi kimagasló 14,1 százalékos növekedést követően. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 2,5 százalékkal nőtt. A jelentős eltérést a kiigazított és a nyers adat között az okozta, hogy idén áprilisban hárommal kevesebb munkanap volt, mint egy évvel azelőtt. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,8 százalékkal mérséklődött. Az év első négy hónapjában 4,9 százalékkal emelkedett az ipari kibocsátás.

Csütörtökön publikálja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gyorstájékoztatóját az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről. Az államháztartás központi alrendszerének májusi hiánya 91,9 milliárd forintot, az első öthavi hiánya 213,4 milliárd forintot tett ki.

Az idei első öt hónapban a központi költségvetés 180,1 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 85,9 milliárd forint deficittel zárt, míg az elkülönített állami pénzalapok 52,6 milliárd forintos többletet értek el. Tavaly az első öt hónapban az államháztartás központi alrendszere 13,2 milliárd forint hiányt mutatott.

Pénteken a májusi külkereskedelmi forgalom első becslését teszi közzé a KSH. Áprilisban az export euróban számolt értéke 1,9 százalékkal, az importé 0,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a kiugró márciusi 19,0, illetve 21,3 százalékos emelkedés után. A külkereskedelmi aktívum 111 millió euróval mérséklődött és 865 millió eurót tett ki áprilisban az egy évvel korábbihoz képest, az egyenleg 13 millió euróval alacsonyabb az első becslésben közölt értéknél. A forgalom alakulását befolyásolhatta, hogy idén áprilisában hárommal kevesebb munkanap volt, mint egy évvel korábban.