Erre számíthat, ha taj-kártya nélkül lesz beteg a gyereke (frissítve)

Behajtókkal fenyegeti egy kórház egy kislány édesanyját, aki 25 ezer forint értékben kapott kezelést, taj-kártya nélkül - értesült az RTL Klub híradója.
Szepesi Anita, 2017. július 27. csütörtök, 10:55
Fotó: Napi.hu

A három és fél éves kislány külföldön született, másfél éve költözött haza a szüleivel együtt. Édesanyjának van taj-kártyája, a kislányét másfél éve nem sikerült megkapni - derül ki a riportból.

A gyereket néhány napja negyven fokos lázzal kórházba vitték, ahol megvizsgálták, vért és vizeletmintát vettek, majd betegen hazaküldték és 25 ezer forintról kiállították a számlát. Az anyával pedig közölték, ha nem fizet, behajtókat küldenek rá.

A kórházak június végén 28,4 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóiknak. A kifizetetlen számlák értéke a tavalyi előtti konszolidáció előtt meghaladta a 80 milliárdot, egy-egy intézmény milliárdos, vagy több száz milliós adósságot görgetett maga előtt, arról azonban még nem hallottunk, hogy a beszállítók behajtókat küldtek volna az intézményekre.

Cikkünk megjelenése után reagál a Miniszterelnökség

Az írják, "valóban elfogadhatatlan, hogy egy egészségügyi intézmény behajtókkal fenyegesse a szülőket, mert nem tudják kifizetni a lázas gyermek kórházi számláját."

A taj-kártyával kapcsolatban pedig hangsúlyozzák, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatal  semmiben nem hibázott. Az édesanya 2016. május 31-én benyújtotta gyermeke taj-kártya igényét, melyhez csatolta a kislány okmányainak másolatát. Norina 2013-ban született az Egyesült Királyságban, és ott is élt 2015-ig. A hivatal hiánypótlásban kérte a kislány gondviselőjét, hogy csatolja a külföldi biztosítási jogviszonyának fenn nem állását igazoló dokumentumot.

Az édesanya tavaly júniusban benyújtotta gyermekére vonatkozó E 104-es jelű igazolás beszerzése iránti kérelmét is, melynek alapján a hivatal eljárást indított. A hivatal megkereste a brit egészségbiztosítási szervet a brit egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot megalapozó helybenlakás megszűnésének igazolása érdekében, s egyidejűleg a gondviselőt végzésben értesítette az eljárás megindításáról. A külföldi biztosítótól többszöri megkeresésre már idén februárban azt a választ kapták, hogy helybenlakására, vagy annak megszűnésére vonatkozóan csak a szülő által írt hozzájáruló nyilatkozat alapján szolgáltatnak adatot.

Erről még februárban értesítették az anyukát, aki májusban az ügyfélszolgálaton benyújtotta a kért nyilatkozatot, amelyet a hivatal 2017. június 01-jén megküldött a brit biztosító részére, ahonnan a várt igazolás a mai napig nem érkezett meg - írja a Miniszterelnökség. Tájékoztatásuk szerint amennyiben a külföldi biztosító igazolja azt, hogy a kislánynak nincs biztosítása az Egyesült Királyságban (helybenlakás alapján sem), kiállítható a taj-kártya.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2017.07.30 15:58

orbanizstán jobban teljesít!
A fidesz-kdnp számára kevés az éves elkerülhető 32 000 haláleset az egészségügyben.
Úgy látszik, többet akar, ebben is jobban akarnak teljesíteni.
?A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a 104-es számra érkező segélyhívások majd a Központi Hívásfogadóba futnak be, de a bejelentőt minden esetben továbbkapcsolják az Országos Mentőszolgálathoz, melynek mentésirányítói saját protokoll alapján kérdezik ki a segélyhívót.
Amennyiben kizárólag egészségügyi panasz a bejelentés tárgya, az alapadatok rögzítését követően az elektronikus adatlap továbbítása történik meg, ezt követően kapcsolják csak át az élőhangot, és kezdődik a mentők saját kikérdezése.?
Elképzelem a protokollt.
Telefonos segélyhívás miközben erősen vérzik a páciens:
Ön a 112 segélyhívót hívta.
Hívása fontos számunkra, kérjük ne szakítsa meg hívását.
Jelenleg minden ügyintézőnk foglalt, addig hallgassa meg a felesleges, de barom szövegünket. Orbanisztánban lerobbant pár mentőautónk, így a mentés során 1-1,5 órás késésre lehet számítani. Ügyintézőink a másik megyébe irányítják a mentőket, ezért önnek nincs esélye élve megúszni az infarktust, a stroke-ot, vagy például az erős vérzést.
Ügyintézőnk épp az ablakban áll suicid tevékenység kezdése céljából, így hívását csak később tudjuk fogadni.
Addig szórakoztassa el magát menüpontjaink segítségével, közben kérjük hallgassa Erkel Hunyadi László-Gyászzenéjét:
1-es gomb, nem is kell már a segítség
2-es gomb: fáj a mellkasom, infarktust kellene túlélnem
3-as gomb: épp megüt a guta
4-es gomb: bazmeg, itt helyben szülök meg
5-ös gomb: balesetet szeretnék bejelenteni, találtam egy leszakadt alkart
6-os gomb: bírom még
7-es gomb: haldoklom, mit tegyek?
8-as gomb: fut egy piros csík a kezemen, fussak vele?
9-es gomb: ügyintéző kapcsolása
Hoppá, sikerült a kapcsolás.
Neve, születéskori neve, születés előtti tervezett neve, Anyja neve, anyja születéskori neve, anyja születés előtti tervezett neve, lakcím, miért ott lakik, az nem a mi illetékességi területünk.
TAJ szám, adószám, bankszámlaszám, rendszám, jogosítvány érvényessége, lejárata?
Van-e köztartozása? Vaan? Ott döglikmeg! Esetleg ha a helyszínen befizeti, elvisszük.
Feliratkozik-e a Hírlevelünkre. Ha nem, bontom a hívását.
Most rendkívül kedvezményes áron juthat üdülési joghoz, csak 10millió forintért. Kéri?
Ne beszéljen trágárul, bontom a vonalat, ha így folytatja.
Mit gondol maga, kivel beszél, kapcsolom a mentőket.
Tessék, mentők!
Neve?
?Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője azon kérdésükre, hogy a mentőknél mekkora időveszteséget okoz az új rendszer, azt válaszolta, hogy a fejlesztés célja többek között az idő- és információnyereség?.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html