Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MTI által szemlézett cikk szerint a választásoknak továbbra is a kormánypárt a legnagyobb esélyese, a szerző valószínűnek nevezte a Fidesz újbóli győzelmét, még ha az a legfrissebb felmérések szerint kisebb arányú is lesz, mint korábban.

Az ellenzék megosztott, a kormányváltáshoz pedig a centrista, a zöldpárti és a szocialista vezetőknek össze kellene fogniuk a "szélsőjobboldali, nacionalista" Jobbikkal. Orbán főként azzal kampányol, hogy fenn fogja tartani Magyarország és Európa határainak és kultúrájának védelmét a Közel-Keletről és Afrikából érkező bevándorlókkal szemben.

A kormányfő ezzel "egyfajta hősévé vált a nacionalista nemzetközi köröknek", a migrációra való fókuszálás azonban a jelek szerint egyre csökkenő eredményeket hoz Magyarországon, ahol a határpolitika már nem képezi belpolitikai vita tárgyát, Orbán Viktornak ugyanis szinte minden riválisa támogatja a miniszterelnök álláspontját a bevándorlással kapcsolatban, az illegális határátlépések száma pedig jó ideje rendkívül alacsony, ráadásul az ügyet némiképp a korrupciós vádak is háttérbe szorították a kampányban - emelte ki a politikai-üzleti újság európai kiadása.

A Süddeutsche Zeitung című német liberális lap is a parlamenti választásokkal összefüggésben foglalkozott Magyarországgal a keddi számában.

A szürke eminenciás kampánya című írásában Peter Münch kiemelte, hogy a vasárnapi parlamenti választás előtt megjelent egy olyan ellenfele Orbán Viktor miniszterelnöknek, akinek neve nem szerepel a szavazólapokon, de "veszélyeztetheti biztosnak hitt győzelmét". Ez az ellenfél a kormányfő "korábbi útitársa", Simicska Lajos, egy "befolyásos ember", aki "médiabirodalma" révén "megszorongathatja" a kormányfőt a "hatalmi visszaélésekről és nepotizmusról szóló beszámolókkal".

A lap szerzője a többi között hozzátette, hogy az Elios nevű vállalkozás körüli ügyek a többi váddal együtt jelentős "robbanóerőt" fejt ki, hiszen a választók előtt egy olyan ország képe bontakozik ki, amelyben "egy szűk klikk szégyentelenül gazdagodik" - írta az MTI.

A fotó forrása: Shutterstock.