Erre számíthatnak a magyar nyugdíjasok - néhányan meg fognak lepődni

A magyarok mindössze 4 százaléka helyezné idősotthonba nyugdíjas hozzátartózóját, míg 10 százalék gondolja azt, hogy neki be kéne költöznie. A magyaroknak nincsenek nagy elvárásai az ellátóhelyekkel szemben, például maguk fizetnék a temetkezési költségeket is.
Szabó Dániel, 2017. február 6. hétfő, 11:09
Fotó: Napi.hu

Százból mindössze négy magyar tervezi, hogy idősek otthonában helyezi el idősebb hozzátartozóját - derül ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készült országos reprezentatív kutatásból.

A KSH legfrissebb adataiból is hasonló trend olvasható ki: 2008-ban 49 ezer nyugdíjas lakott otthonban, míg 2015-ben 54 ezer ember kapott tartós ellátást állami, magán vagy önkormányzati gondozóban. 2017 elején 29 ezer időskorú ember várt elhelyezésre, ami a magyarországi nyugdíjasok számához (2,6-2,7 millió fő) viszonyítva arányaiban kis létszám. A kutatásban megkérdezettek 10 százaléka viszont nagyon is elképzelhetőnek tartja, hogy idősotthonba kell költöznie, 52 százalékuk lehetségesnek tartja ezt. Csak 38 százalék tartja ezt kizártnak.

Nincsenek túl nagy igényei a válaszadóknak. Többnyire mindenki azokat a szolgáltatásokat várja el, amelyeket a törvények előírnak. Így napi háromszori étkezést, orvosi ellátást, a lakóhelyek takarítását, karbantartását, valamint 24 órás nővéri felügyeletet szeretnének a hozzátartozóiknak. A gyógyszerek biztosítását, a gyógytornát, a szabadidős foglalkozásokat és a gyógyászati segédeszközök biztosítását csak a résztvevők 50-64 százaléka mondta elvárásként.

A temetkezési költségek rendezését a legtöbben nem az otthonoktól várták a megkérdezettek: csak 22 százalék szerint kell ezt az ellátóknak biztosítania. Az emberek fele szerint ez a családtagok, 30 százalékuk szerint pedig a temetkezési költségek fedezése csak külön térítés ellenében várható el egy idősotthontól. Mindössze 17 százalékuk - főként a férfiak - véli úgy, hogy erről az otthonnak kellene gondoskodnia.

A kutatás ugyan erre nem tér ki, de szakértők szerint a magyar nyugdíjrendszer annyiban jól működik, hogy aki végigdolgozza a negyven évet, az a keresetéhez képest viszonylag jó nyugdíjat kap. Emiatt is gondolhatják sokan azt, hogy nem kell hozzátartozójukat otthonban elhelyezni.

A kutatásról
A nagy elemszámú, kvantitatív kutatást a 4Life Direct megbízásából 2016 októberében a Trend International Market Research Kft. készítette. A minta a 30-65 éves felnőtt magyar lakosságra, régió, településtípus, életkor és nem szerint reprezentatív (N=1000).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pmksz, 2017.02.07 19:23

@uzi007: Akkor gyere Borsodba, lakjatok itt, ebből az összegből főúri módon megéltek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2017.02.07 19:05

@POTUS: BORBARÁT !!
Ha majd kijózanodsz próbád értelmezni az általam írottakat !! FIGYELJ GYEREK !!
Az államnak befizetett SARC két tételből áll egyik a személyi jöv. adó a másik a nyugdíj járúlék . A munkavállalót nem érdekli ,hogy milyen címen vonják le a bruttó-nettó közti különbséget , de az lényeges mennyi képez nyugdíj alapot. A kiszámításnál a kormány a degressziós táblázattal nagyon eltériti a nyugdíj összegeket, FIGYELJ KÖLYÖK !! Ugyanez a kormánynak nevezett CSÜRHE 2002-ben úgy határozta meg a degressziós táblázatot, hogy 80 000 ft számított 100-%ig nyugdíj alapnak majd sávosan csökkent és a 183 001 ft feletti résznek csak a 20 %-a képezett nyugdíj alapot 2014 -óta 372 000 ft számít 100 %ig és a 421 000 ft feletti résznek pedig a 80 %-a. Ez okozza a vérlázító különbséget.
Remélem ki tudtad olvasni az általam írottakból, hogy nem az átlag nyugdíj kevés hanem aránytalan és a két átlagkeresetet kereső kétgyerekes család egyfőre jutó nettója felháborítóan kevés az átlagnyugdíjhoz képest , a nyugdíjak pedig igazságtalan-aránytalan a BAROM SENKIHÁZI EGOISTA politikusok jóvoltából
Megjegyzem ,hogy a szomszéd Szlovákok a nyugdíj emelést és az arányokat normálisan kezelik-
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.02.07 18:42

@megfigyelt: "a nyugdíj kiszámításnál mi kerül a nyugdíj számítás alapjába"

A bruttó, TATA, aminek semmi köze az egy- vagy többkulcsos adórendszerhez! A BRUTTÓBÓL vonják a nyugdíjjárulékot! Tehát ismét zagyvaságokat hordott itt össze, TATA!!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2017.02.07 14:44

@George Lukacs: Nem is látod a szomorú tényeket, A nyugdíj átlaga nem kevés ,csak az elosztás vérlázítóan igazságtalan. Az semmiképpen nem tartozik az épeszű emberek táborába élen a Miniszterelnökkel aki arányosnak tartja azt hogy két átlag nyugdíjas egyfőre jutó nettója 20 %-al magasabb mint két átlagkeresetet kereső kétgyerekes család adójóváírással és családi pótlékkal növelt egyfőre jutó nettója, valamint azzal ,hogy a 2002 után nyugdíjazottak azonos ADÓ_JÁRULÉK befizetés mellett 20 -50 % al magasabb nyugdíjat kapnak ,mert az EGOISTA -BAROM politikusok ész-szerűtlen valorizációs szorzót és degressziós táblázatot állapítottak-állapítanak meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2017.02.07 14:33

@POTUS: BORBARÁT !!!
Csak annyi TE részeges, hogy a munkavállalót nem érdekli milyen címen vonják le az állami SARCOT, de az igen ,hogy a nyugdíj kiszámításnál mi kerül a nyugdíj számítás alapjába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html