Erre talán Orbán sem számított

Úgy tűnik, minden kormányzati szándék ellenére a magyar nép elkezdett tartani Oroszországtól, illetve megcsappant a kabinetbe vetett bizalom - derül ki a Publicus Intézet Vasárnapi Hírek megrendelésére készített kutatásából. Emellett a civilek és a CEU vegzálásában sem áll valami jól a kormány.
Szabó Zsuzsanna, 2017. április 22. szombat, 12:53
Fotó: Napi.hu

A közvélemény-kutatás szerint alig fél éve (2016 novemberében) még a megkérdezettek mintegy 57 százaléka gondolta úgy, hogy a magyar külpolitika hazánk érdekeit szolgálja ez az arány azonban mostanra 45 százalékra apadt. Közben viszont már háromszor annyian gondolják azt, hogy a magyar külügy Oroszország érdekeit szolgálja.

Mindez pártszimpatizánsokra lebontva a következőképp néz ki: az MSZP-sek 40, a jobbikosok 36, a bizonytalanok 29 százaléka hiszi azt, hogy a magyar külpolitika orosz érdekeket szolgál, míg a fideszeseknek csak 7 százaléka gondolja ezt, míg 69 százalékuk szerint a kormány a hazát szolgálja.

A lakosság többsége továbbra is inkább a Nyugathoz húz

A magyar lakosságnak továbbra is inkább a nyugati értékek a fontosak. A Publicus felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek 49 százaléka szerint Oroszország inkább veszélyt jelent Magyarország számára, míg 42 százalék gondolja az ellenkezőjét. Ez 2016 novemberében még 58 illetve 32 százalék volt.

A Publicus arra is rákérdezett, hogy Soros György veszélyt jelent-e Magyarországra, mire a válaszadók 43 százaléka gondolta, hogy inkább nem, míg 37 százalék gondolja, hogy inkább veszélyt jelent a magyar származású milliárdos.

Az ország igazodását illetően a megkérdezettek 66 százaléka szerint "Magyarország értékek tekintetében inkább a Nyugathoz tartozik, ezért a Nyugat felé kellene törekednie", míg 47 százalék szerint sem a Nyugathoz, sem a Kelethez nem kellene tartoznia, lehet önálló jövője az országnak.

A felmérésben megkérdezettek 81 százaléka szerint Magyarországnak jó viszonyt kellene ápolnia az Egyesült Államokkal, és 16 százalék szerint Magyarországnak Oroszországhoz kellene közelednie, az EU-tól és az USA-tól pedig távolodnia kellene. (Utóbbi megállapítással 75 százalék nem ért egyet.)

Mondd, te kit választanál?

A felmérésben rákérdeztek arra is, hogy ha Magyarországnak választania kellene, akkor melyik nagyhatalomhoz közeledjen? Erre a többség (53 százalék) az EU-t jelölte meg, 6 százalék az USA-t, 8 százalék Oroszországot, 26 százalék szerint pedig "a saját utunkat kellene járni".

Pártszimpátia alapján mindez a következőképpen néz ki: a fideszesek legnagyobb aránya (45 százalék) az EU-t, 12 százalék Oroszországot, 9 az USA-t választaná, 29 százalék pedig a saját utat. Az MSZP-sek 71 százaléka választaná az EU-t, 2 százaléka Oroszországot, és 13 százalék járná a saját útját, míg a jobbikosok 40 százaléka húzna az EU-hoz, 6 százaléka Oroszországhoz, 8 százalék az USA-hoz és 32 százalék szerint pedig a saját utunkat kellene járni. (A bizonytalan pártszavazók között szintén az EU áll az élen 56 százalékos aránnyal, Oroszország pedig 6 százalékos arányt képviselt.)

A CEU ügyében nem áll jól a kormány

A Publicus rákérdezett a CEU ügyére is, pontosabban arra, hogy egyetértenek-e a megkérdezettek azzal, hogy a kormány ellehetetlenítse az CEU-t. A válaszadóknak 63 százaléka nem ért ezzel egyet szemben a 14 százalék helyeslővel és mindössze 2 százalék gondolja, hogy "a kormánynak nem az a célja, hogy a CEU bezárjon".

A biztos pártszavazók körében itt és éles a kontraszt. A fideszeseknek 35 százaléka nem ért egyet a CEU ellehetetlenítésével, de a helyeslők száma is csak közel ennyi, azaz 34 százalék. Az ellenzéki pártok körében a nagy többség nem ért egyet az egyetem ellehetetlenítésével: az MSZP-sek 82, a jobbikosok 73 százaléka gondolja így, míg a bizonytalanok 70 százaléka tartozik ebbe a körbe. A helyeslők aránya az MSZP-nél 11, a Jobbik-szavazóknál 10, a bizonytalanoknál 7 százalék.

A civilek utálata is hadilábon áll

A civileket érintő lépésekkel kapcsolatban a felmérés rámutat, hogy a megkérdezettek 66 százaléka nem ért egyet azzal, hogy "a kormány ellehetetlenítené a külföldről támogatott civil szervezeteket", szemben a 21 százalék helyeslővel. Ennek az elutasítása a fideszesek körében 43 (szemeben a 40 százalékos egyet értővel), a szocialisták körében 81 (szemben a 11 százalék helyeslővel), a jobbikosok körében 74 százalék (szemben a 18 százalék helyeslővel) és a bizonytalan pártszavazók körében 71 százalék (szemben a 16 százalék helyeslővel).

A megkérdezettek többsége (51 százalék) tartja nagyon hasznosnak illetve inkább hasznosnak a civilek tevékenységét az ország szempontjából, és 36 százalék pedig inkább károsnak illetve nagyon károsnak. Mindkét arány növekedést mutat a januári felméréshez képest, akkor ugyanis 43 százalék ítélte inkább hasznosnak illetve 30 százalék vélte károsnak a civilek tevékenységét.

A megkérdezettek 74 százaléka gondolja úgy, hogy "egy jól működő demokráciában erős civil szféra van, amely az emberek, szakmák érdekeit közvetíti a kormányzat felé". (Ez az arány januárban még 78 százalék volt.) Ennek az ellenkezőjét 16 százalék vallotta a mostani felmérésben.

Hasonló arány gondolja, hogy a civil szervezetek fontos feladata a hatalmon lévők ellenőrzése, ami emelkedést jelez a januári 68 százalékos arányhoz képest. (Az ellenzők aránya 22 illetve 25 százalék.)

A fentiek mellett a megkérdezettek 57 százaléka gondolta úgy, hogy a külföldről is támogatott civil szervezetek ne foglalkozzanak magyarországi politikai kérdésekkel - szemben a januári 60 százalékkal. Ennek ellenkezőjét 37 százalék gondolta.

Azok aránya viszont csökkent - 57-ről 50 százalékra -, akik úgy vélik, hogy a "kormánynak a külföldről támogatott civil szervezetek munkáját nehezítő lépéseinek célja, hogy kevésbé jelenhessenek meg kormánykritikus vélemények a közéletben". Az ennek ellenkezőjét gondolók aránya ezzel párhuzamosan a januári 29-ről áprilisban 39 százalékra emelkedett.

Kormánybuktatásra készül Soros?

Azzal viszont csak 32 százalék ért inkább egyet, hogy "Soros György a magyar kormány megbuktatására törekszik" szemben egy 47 százalékos ellentáborral, szemben a januári 34 illetve 36 százalékos aránnyal. Ezzel az állítással egyébként a fideszesek 49, az MSZP-sek 26, a jobbikosok 42 és a bizonytalanok 24 százaléka ért egyet, míg a kijelentés elutasítása a Fidesz-szavazók között 39, az MSZP szavazói között 60, a Jobbik szavazói közt 40 és a bizonytalanok között 48 százalék.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix2, 2017.04.24 19:36

@hedviga:
"Mennyien szavaztak a Fideszre, nyolcszázezren?"

Mit vartyogsz?
Ja, kevered a Fideszt a zemeszpével...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.04.24 16:42

Mennyien szavaztak a Fideszre, nyolcszázezren? Akkor miért ne lenne leváltható?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2017.04.24 16:06

@tarTosPista:
A bibi az, hogy te buknál a PISA-n.

A kommentem első felében azt írtam, hogy nem kötelezhetsz senkit indulásra, ha nem akar. Te nem ezt írtad, sőt ellenkezőleg, te kikényszerítenéd.

A kommentem második felében már valóban részben azt írtam amit te, azzal a felvezetéssel, hogy: "az érzéseidet ezzel kapcsolatban teljesen megértem."

Mi olyan bonyolult ebben? Abban egyezünk, hogy nem szavazunk olyan jelöltre, aki unszimpatikus csak azért hogy szavazzunk, vagy pártra, ha valami összefonódás történik egy vállalhatatlan másik párttal. De én nem tiltanám be ennek a lehetőségét! Míg te igen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2017.04.24 15:52

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jediero, 2017.04.23 20:33

@foldnyuzo: Orbán jelenleg leválthatatlan. Az MSZP 2002-2010 közötti kormányzása után senki sem hiszi el, hogy jobban kormányozna, mint a Fidesz. Legfeljebb nem Sorosozna, meg olimpiázna. De a legfontosabb problémákra az MSZP sem hozott megoldást (egészségügy, leszakadó néprétegek, oktatás romlása, demográfiai mutatók, versenyképességi mutatók). A Jobbikot hagyjuk. A kispártok? Egy PM-Együtt-LMP-DK-tökömtudja koalíció nyerhet szerinted? Lehet, hogy sokan kritizálják Orbánt, csak egyelőre nincs másik. Sajnos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html