Erről döntöttek a fővárosi közgyűlésben

A Fővárosi Közgyűlés elhalasztotta a Dagály Strandfürdő átadásáról szóló megállapodás jóváhagyását, döntöttek arról, hogy közterületet neveznek el Göncz Árpádról és hozzájárult ahhoz, hogy a BKV elindítsa a versenyeztetést a 3-as metrót kipótló 150 busz beszerzéséhez. A testület viszont nem jutott dűlőre a BKV Zrt. 70 új autóbusz rendelkezésre bocsátásáról szóló szerződésének jóváhagyásáról, ezért erről november 4-én rendkívüli ülésen döntenek erről.
Index.hu, MTI, 2015. október 28. szerda, 15:00
Fotó: Napi.hu

Tarlós István főpolgármester szerdán rendkívüli közgyűlést hívott össze november 4-ére azt követően, hogy a testület nem tudott dönteni a BKV Zrt. október elején kötött, 70 új autóbusz rendelkezésre bocsátásáról szóló szerződésének jóváhagyásáról.

Az előterjesztés vitájában a jobbikos Tokody Marcell azt mondta, míg a főváros ebben a javaslatban tíz évre 70 autóbuszt 20,5 milliárd forintért bérel, addig egy napközben korábban elfogadott előterjesztés szerint a BKV 150 buszt 13,7 milliárd forintért készül hitelből megvásárolni. "Ki jár itt jól, mert a főváros biztosan nem" - jegyezte meg a politikus.

Gy. Németh Erzsébet, a DK képviselője ugyanezen összehasonlítás alapján arcpirítónak nevezte a javaslatot, amelynek támogatóit szerinte később büntetőjogi úton is felelősségre lehet vonni.

A szocialista Horváth Csaba szerint a rendelkezésre bocsátási konstrukció kedvezőbb megoldás, mint a buszjáratok kiszervezése, ugyanakkor szerinte indokolt lenne egy célszerűségi és szakszerűségi vizsgálatot indítani erről a megoldásról. Tarlós István rövid válaszában támogathatónak nevezte ezt a felvetést.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója ezekre válaszolva azt mondta, az úgynevezett rendelkezésre bocsátási konstrukció valóban drágább, mint a járművek megvásárlása, azonban a cégnek jelenleg nincs elég önálló forrása, illetve hitellehetősége az új buszok beszerzésére. A buszok rendelkezésre bocsátása nem növeli a társaság adósságát és magában foglalja a járművek üzemben tartási költségeit is, ráadásul kedvezőbb megoldás, mint a szolgáltatás kiszervezése.

Bolla megjegyezte, a 70 busz megvásárlása 7 milliárd forint egyszeri kiadást jelentene a BKV-nak, az ehhez szükséges hitelt azonban a főváros mellett a kormánynak is jóvá kellene hagynia.

Tarlós azt mondta, nem tud állást foglalni a vitában, ezért arra kényszerül, hogy egy rendkívüli ülést hívjon össze, mivel a testületnek a BKV szerződéskötését követően 90 napja van vétót emelni és a következő tervezett ülésen, december 2-án már kifutnának ebből a határidőből. A főpolgármester a vita eldöntése érdekében további részletszámítások elkészítésére kérte a BKV vezetőjét.

A közgyűlés Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes előterjesztése alapján a dízelautóbusz-beszerzések elfogadására készült, míg a BKV BYD Europe BV-vel kötött, elektromos buszok rendelkezésre tartásáról kötött szerződést elutasította volna. A főpolgármester szerint utóbbit azért, mert a városnak lehetősége nyílt támogatott formában húsz új elektromos autóbuszt beszereznie. A Fővárosi Közgyűlés november 4-én reggel 7 órakor tartja rendkívüli ülését, amelyen Tarlós István közlése szerint egyetlen napirendi pontot tárgyalnak majd.

3-as metró

Az Index szerint a közgyűlés nagyvonalúan hozzájárult ahhoz, hogy a BKV elindítsa a versenyeztetést a 3-as metrót kipótló 150 busz beszerzéséhez. Ezek a buszok a metró felújítása alatt, 2016 júliusától állnak majd forgalomba, a beszerzési eljárással és szerződéskötéssel pedig 2015 decemberéig végezni kell. Ezekre a buszokra 13,7 milliárd forint kölcsönt vett föl a főváros, 10 éves futamidővel.

A metró mellett több metróaluljárót is föl fognak újítani és akadálymentesíteni 7 milliárdért. A fővárosi polgármesterek és képviselők szerdán arról döntöttek, hogy

 • az Újpest-Központ,
 • az Árpád híd,
 • a Dózsa György út,
 • a Lehel tér-Ipoly utca,
 • a Lehel tér-Victor Hugo utca,
 • a Nyugati tér,
 • a Corvin negyed,
 • a Nagyvárad tér,
 • a Népliget,
 • az Ecseri út,
 • a Pöttyös utca
 • és a Határ út aluljárója újul majd meg.

Elhalasztották a Dagály átadásáról szóló megállapodás jóváhagyását

Elhalasztották a Dagály Strandfürdő állami tulajdonba történő térítésmentes átadására vonatkozó megállapodás jóváhagyását és megkötését - írja az MTI. A javasolt megállapodás az ingatlan tulajdonjogának átruházására és az ahhoz kapcsolódó áfafizetési kötelezettségnek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-re történő áthárítására irányult. Az előterjesztő, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes az ülésen visszavonta a több ingatlan átadásáról szóló javaslatnak a Dagály Strandfürdőre vonatkozó pontját.

A Fővárosi Közgyűlés szeptember 30-án döntött arról, a Dagály Strandfürdőt térítésmentesen az állam tulajdonába kívánja adni azzal, hogy az ingatlan átadása közérdekű beruházás céljára szolgál. A 2017-es vizes világbajnokság központi helyszíne a Dagály uszoda lesz.

A testület akkori döntésével elviekben támogatta, hogy a BKV adósságállományának átvállalásával, a fővárosi közösségi közlekedés működési forráshiányának, illetve a közösségi közlekedés hosszú távú finanszírozásának biztosításával összefüggésben, az állam részéről közfeladat-ellátásának elősegítése céljából kért több ingatlant - köztük a Dagály Strandfürdőt - átadják az államnak.

Horváth Csaba (MSZP) a napirendi pont vitájában arról beszélt, hogy a főváros ellentételezés nélkül ad át ingatlanokat az államnak, a Dagály Strandfürdőért nem kapnak semmit.

Tarlós István főpolgármester azt mondta, a BKV hosszú távú működési finanszírozása 26 éve megoldatlan, és azon dolgoznak, hogy erre megoldást találjanak. "Bízhatunk a kormányban, eddig sem hagyta a BKV-t összeomlani" - jegyezte meg. A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy a kormány több mint 250 milliárd forint adósságtól tehermentesítette a fővárost, továbbá 2010 óta a BKV üzemi eredménye pozitív és nem vett fel működési hitelt.

Tokody Marcell (Jobbik) azt mondta, hogy az ingatlanátadás kapcsán hiányoznak azok a garanciális elemek, amelyek biztosítanák a BKV finanszírozását.

Kocsis Máté, a VIII. kerület fideszes polgármestere, önkormányzati és rendészeti tanácsnok arról beszélt, hogy az elmúlt években a főváros vezetése hatékonyabbá tette a BKV működését, és az érintett felek egy több lábon álló és hosszú távú finanszírozás kidolgozásában érdekeltek.

Az előterjesztés elfogadásával a közgyűlés döntött arról, hogy a fővárosi önkormányzat egy VIII. kerületi, Vas utcai, 887 négyzetméteres ingatlanját ingyenesen átadja az államnak. Az ingatlan a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elhelyezéséhez szükséges. Továbbá ingyenesen átadják az államnak egy VI. kerületi, Rippl-Rónai utcai, 4358 négyzetméteres ingatlan tulajdonjogát a Raoul Wallenberg Egészségügyi Szakiskola elhelyezése céljából. A javaslatot 18 igen és 5 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett fogadta el a Fővárosi Közgyűlés.

Közterületet neveznek el Göncz Árpádról

Budapesti közterületet neveznek el a nemrégiben elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnökről - döntött a Fővárosi Közgyűlés. A testület ülésére Gy. Németh Erzsébet, a DK képviselője nyújtott be előterjesztést, hogy a VI. kerületi Nyugati teret nevezzék át Göncz Árpád térre.

Tarlós István főpolgármester elfogadott módosító javaslata értelmében a Fővárosi Közgyűlés egy későbbi ülésén - az ilyenkor szokásos eljárást követve - a főpolgármester előterjesztésére választja ki a végleges közterületet, amiről a főpolgármester szerint a kerületeket is meg kell kérdezni.

HOZZÁSZÓLÁSOK