Erről jobb, ha tud - fontos változás jön a kéményseprésben

Július elsejétől - a kéményseprési törvény hatályba lépésével - a katasztrófavédelem lesz ezen a területen a fogyasztóvédelmi hatóság, továbbá a tűzvédelmi hatósági funkció mellett kéményseprési szolgáltatóként is működik - derül ki a kormányrendelet tervezetből.
Németh Géza, 2016. március 17. csütörtök, 07:59
Fotó: Napi.hu

A március 18-ig véleményezhető tervezet a kormány honlapján jelent meg és a különböző biztonsági követelmények mellett részletesen szabályozza a kémények ellenőrzését.

A sormunkáról - ez a kémények kötelező ellenőrzését jelenti - a tulajdonost, illetve a használót 15 nappal korábban értesíteni kell. Amennyiben a lakó első felkeresése sikertelen, akkor - újra csak 15 nappal korábban - értesíteni kell az ellenőrzés második időpontjáról. A teljes sikertelenségről a közszolgáltató értesíti a tűzvédelmi hatóságot, azaz a hivatásos katasztrófavédelem területi szervét.

Az értesítés alapvető módja a sorszámozott, lakcímre szóló, szigorú számadású, kétpéldányos bizonylat első példányának a megküldése, ajánlott levélben. A postaládában is elhelyezhető az értesítés, de akkor annak megtörténtét tanúval, vagy pedig fényképfelvétellel kell igazolni. Kivételesen kérhet harmadik időpontot a kéményt használó és ez - az április 15. és szeptember 15. között - eshet munkanapon 16 és 20 óra közötti időszakra, valamint szombatra is.

Hogy ritkítanák a kémények ellenőrzésének évenkénti gyakoriságát, nem esik szó a tervezetben.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága ellenőrzi - tűzvédelmi szempontból - a forgalomba hozott, beépítésre kerülő, vagy beépített építési terméket, építményszerkezeteket. Emellett átveszi a fogyasztóvédelmi hatóságtól a kéménysepréssel kapcsolatos fogyasztóvédelmet is, így például a szénmonoxid mérők megfelelőségét is ellenőrzi és a nem megfelelő készülékeket kivonathatja a forgalomból.

A katasztrófavédelem azonban nem csak hatóságként, hanem szolgáltatóként is funkcionál. Ahol a helyi önkormányzat nem tartja fenn a kéményseprő közszolgáltatási szerződést és nem igényli a közszolgáltató munkáját, ott - a lakossági szektorban - a hivatásos katasztrófavédelmi szerv sepri a kéményeket. A közületi szektorban továbbra is a piaci magánszolgáltatók végzik ezt a munkát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.03.17 09:18

Ez az igazi: az önmagát ellenőrző hatóság mint szolgáltató.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html