Érthetetlenül sokat kell várni a családi házak energiaprogramjára

Érthetetlen, hogy miért kell még éveket várni a tegnap bejelentett, a családi házak energetikai felújítását támogató program elindulására a Magyar Energiahatékonysági Intézet szerint. Görögországban például a válság közepén az EU-társfinanszírozásos lakossági energiahatékonysági alap 2010-es létrehozása után már másfél évvel több ezer lakásnak jutottak kedvezményes hitelek.
NAPI, 2013. május 24. péntek, 13:43

Amint arról a Napi Gazdaság Online is beszámolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtöki bejelentése szerint 2017-ben kezdődhet meg uniós támogatással a több, mint kétmillió 1945 és 1990 között épített családi ház energetikai felújítása. A tárca költségoptimalizálási programot készített, amelynek segítségével meg lehet határozni, mely lakások újíthatók fel gazdaságosan.

Nagyon örülök, hogy a kormány tervezi a lakossági energiahatékonysági felújítások támogatását, nem értem azonban, hogy miért várnak ennyit a támogatási rendszer bevezetésével - értékelt Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet Közhasznú Non-profit Kft. (MEHI) igazgatója. Görögországban a válság közepén az EU-társfinanszírozásos lakossági energiahatékonysági alap 2010-es létrehozása után már másfél évvel több ezer lakásnak jutottak kedvezményes hitelek. Ilyen uniós lakossági finanszírozási alapok működnek Szlovákiában, Észtországban, és még számos más tagállamban.  A számos nemzetközi példa alapján egy kis kormányzati igyekezettel nálunk is el lehetne indítani egy olyan lakossági energiahatékonysági programot, amelyben már 2014-ben megkezdődnek a felújítások - fogalmazott.

Az európai építésben paradigmaváltás történt, amely szerint az építési költséggel egyenrangú tényező lett az épület energiafogyasztása is - mondta a bejelentés kapcsán Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára. Magyarországon a középületekre 2015-től, míg a magánépületekre 2019-tól szigorúbb hőtechnikai előírások vonatkoznak majd, az Európai Unióban pedig 2019-ben a középületekre, 2021-ben a privát épületekre is életbe lép a közel nulla energiafelhasználás követelménye. A nemzeti épületenergetikai stratégia még idén elkészül Horváth Attila Imre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság-fejlesztésért, klímapolitikáért és a kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára szerint.

A MEHI által idén áprilisban javasolt Nemzeti Energiahatékonysági Alap évi 125 milliárd forintot biztosítana felújításokra, amiből csak 12,5 milliárd forint lenne a nemzeti forrás, a többit bankok, illetve EU-s források fedeznék. Az alap elsősorban háztartásoknak nyújtana önrész nélküli, kedvezményes hitelt energiahatékonysági felújításokra, amivel több tízezer ezer háztartás felújítását segíthetné már 2014-ben. Az alap a rezsi csökkentése mellett a gazdaság számára is kitörési pontot jelenthet, hiszen növeli a gazdasági aktivitást és csökkenti az ország energia-függőségét.  A Nemzeti Energiahatékonysági Alappal már a következő 12 hónapban is sok tízezer embernek adnánk munkát. Az Energiaklub lakossági energiahatékonysági makro-elemzései alapján  a fent vázolt program 42 ezer munkahelyet hozhatna létre, illetve évi körülbelül 80 ezer lakás felújítását tenné lehetővé.

az alap tervezett forrásai:

Az alap feltöltésére a fenntarthatóságot célzó közforrásokat és magánforrásokat kell felhasználni. A következők jöhetnek szóba:

- Karbonforintok: 2013-tól az EU szén-dioxid kibocsátás-kereskedelmi rendszerében körülbelül évi 30 milliárd forint bevétel keletkezik a kvóták árveréséből (úgynevezett karbonforintok).  A bevétel felét éghajlat-változási célokra kell felhasználni.

- EU források:  A 2014-20-as tervezési időszakban az EU bizottság javaslata szerint a támogatások jelentős részét az éghajlatváltozás elleni harc céljaira kell fordítani.

- Banki források: Ha a hitel-törlesztések elmaradásának kockázatát elsősorban az állami források viselik, az alap vagyonának akár kétharmadát is biztosíthatják a kereskedelmi bankok.

- Energiahatékonysági Irányelv szolgáltatói kötelezettség: Kiegészítő forrás lehet az a pénz, amiből az energiaszolgáltatók a végfogyasztói energiahatékonyság javítását finanszírozzák.

 

célterületek:

Az alap az alábbi beruházásokat támogatná: Meglevő épületek szigetelése, nyílászáró-cseréje, fűtés-korszerűsítése (középületek, lakóépületek, vállalati épületek); közel nulla fogyasztású új épületek; távhő-beruházások.

 

működési elvek:

- Önrész nélkül igénybevehető, 15-20 százaléknyi vissza nem térítendő támogatás, a többi kedvezményes hitel.

- A források kihelyezését bankok, vagy egy Zöld Bank intézi, fix kezelési díjért.

- Technológia, és beruházás-semlegesség: a piaci viszonyok döntsék el, hogy inkább felújítás, vagy építés történik, illetve, hogy szigetelés vagy fűtés-korszerűsítés, stb.
(épületfelújításnál:

- A beruházás feltétele egy energia-tanúsítvány, amely szerint 7 évnél rövidebb megtérülésű megtakarítási lehetőségek vannak.

- Standardizált támogatás: például 2000 forint/négyzetméter, ha az épület a felújítás után F-ből E kategóriás lesz, 4000 forint/négyzetméter, ha F-ből D lesz.

- Ellenőrzés újabb tanúsítvány elkészítésével, és az energiafogyasztás jelentésével.
(új épületeknél:

- A támogatás feltétele, hogy az érvényes hatékonysági standardoknál legalább 25 százalékkal nagyobb legyen az épület hatékonysága (kilowattóra/négyzetméterben)

- Ellenőrzés az energiafogyasztás jelentésével.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

langede, 2013.07.16 12:53

"2021-ben a privát épületekre is életbe lép a közel nulla energiafelhasználás követelménye"
Na erre kíváncsi leszek. Gyakorlatilag nem fűthetsz. leheld be a szobát. Szellőztetést is nulla. Passzívház egy hülyeség. Sokkal többe kerül mint amit megspórolsz. Ezenfelül Nem ezért építek házat hogy után fázzak benne, meg azon gondolkozzak hogy mikor használtam sok villanyt. Nem azért dolgozom hogy utána ne élvezzem a lakásom kényelmét! Egésznek az lesz az eredménye hogy mindenki tojik majd bele az egészbe. Sokkal értelmesebb lenne valami reális célt kijelölni. Ezek után ki kap majd építési engedélyt vályogház fűtés rendszer nélkül. Hurrá másszunk vissza a fára. Nem kell civilizáció. Eljen a bölcs EU. Nem gond kivándorlunk majd az USA-ba ha élni akarunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2013.06.04 15:29

Az a helyzet, hogy ebből a szétaprózódó, egyenként kis értékű projekteket nehéz egy nagy cégnek odaítélni, és ezekből nem nagyon lehet milliárdokat lopni sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.05.27 14:26

Pedig itt okos támogatással,támogatott hitelekkel eredményt lehetne elérni.Lenne munka az építőiparban,a szigetelés igazán rezsi csökkenést csinálna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MongolZ, 2013.05.27 13:14

@MongolZ: Ja, nem is mondtam, a komplett födémszigetelést és az falak szigetelésének egy részét én végeztem. Ha azt a munkát is ki kell fizetnem, több, mint 10 év a megtérülési idő. Baromság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MongolZ, 2013.05.27 13:12

"- A beruházás feltétele egy energia-tanúsítvány, amely szerint 7 évnél rövidebb megtérülésű megtakarítási lehetőségek vannak."

Az igen. Én tavaly szigeteltem falat + födémet, a falra 10 cm nikecell ment, a födémre 40 cm kőzetgyapot. Volt egy padlásfeljáró a házban, ott szökött a meleg, mint az állat. Nagyjából 200e Ft-ot spórolok most évente. Ha mindent abszolút legálisan intéztem volna, nem térülne meg 7 év alatt. Ki a p*csöm az, aki ilyen papírt kiállít? És aláír?

Más: Mi a helyzet az én 1921-es építésű, egyébként tökéletes állapotban lévő házammal? Buktam a támogatást?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html