Érzi? Soha ilyen gazdagok nem voltak a magyar háztartások

Idén az első fél évben 825 milliárd forintot tettek félre a magyarországi háztartások, emellett 642 milliárd forintot kerestek az árfolyamváltozásokon, illetve befektetéseik felértékelődésén – számolt be az MNB friss adatairól a Világgazdaság.
Domokos László, 2017. augusztus 18. péntek, 09:31
Fotó: Napi.hu

A háztartások pénzügyi vagyona ezzel 45 963,5 milliárd forintra hízott, ami történelmi csúcsnak számít.

Az otthon tartott készpénz állománya átlépte a 4000 milliárd forintos lélektani határt, a nyaralási szezon dacára ebből június végén csak 307 milliárd forint volt a külföldi fizetőeszköz. Az alacsony kamatkörnyezetben a folyószámlabetétek mennyisége folyamatosan nő, lassan megközelíti az 5000 milliárd forintot, az egyéb - lekötött - betéteké viszont már csupán 3340 milliárd forint volt június végén, ami 14 éves mélypontnak felel meg - írta a napilap.

A lakossági állampapír viszont még mindig vonzó kamatot fizet alacsony kockázat mellett, ennek köszönhető, hogy a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok állománya 4872,8 milliárd forintra nőtt a fél év végére. Ebből több mint 4565 milliárdot tettek ki az állampapírok, amelyekbe nem egészen 120 milliárd forintnyi friss pénz áramlott.

A tőzsderalit is kihasználta a lakosság, amely a fél év végén rekordösszeget, 606 milliárd forintot tartott részvényekben, ebből 406 milliárdot magyar értékpapírokban. A kisbefektetők összesen 22,5 milliárd forintnyi friss pénzzel szálltak be a részvénypiacba, ahol csaknem 51 milliárd forintot nyertek hat hónap alatt.

További számok itt olvashatók.

HOZZÁSZÓLÁSOK