A nyugdíjasok idén karácsonykor nem számíthatnak Erzsébet-utalványra?

A Magyar Postának legalább 1 hónap kellene ahhoz, hogy karácsonyig kivigye a 2,7 millió nyugdíjasnak az Erzsébet-utalványokat, amelyekről a kormány eddig még nem is döntött.
Vég Márton, 2018. november 27. kedd, 14:38
Fotó: Napi.hu

Egyre több jel utal arra, hogy idén karácsonyra nem kapnak Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok az Orbán-kormánytól.

"Idén eddig a kormány két, közvetlen a nyugdíjasoknak szóló támogatásról döntött: Húsvétkor 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt fizettünk ki 29 milliárd forint értékben, most novemberben pedig nyugdíjprémiumot és egyszeri juttatást fizettünk ki 41,3 milliárd forint értékben" - válaszolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Napi.hu azon kérdésre, hogy idén karácsonyra is számíthatnak-e a nyugdíjasok Erzsébet-utalványra.

Tavaly ilyenkor a kormány már régen tudatta a jó hírt a nyugdíjasokkal. Orbán Viktor miniszterelnök 2017. októberében, az Idősek Tanácsa ülésén jelentette be, hogy decemberben 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt kapnak a nyugdíjasok. Egy karácsonyi gesztusnál nem akartak vitát nyitni arról, ki kap több, ki kap kevesebb pénzt, ezért méltányosnak tartotta a tanács javaslatát, miszerint minden nyugdíjasnak járjon az utalvány - mondta akkor a miniszterelnök.

Idén októberben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont csak annyit árult el, hogy idén is vizsgálni fogják annak lehetőségét, hogy kapjanak-e a nyugdíjasok utalványokat.

Az Emmi mostani válaszában, viszont már utalás sincsen arra, hogy a kormány foglalkozik-e egyáltalán a kérdéssel. Tavaly ilyenkor már egymást érték a kormányzati tájékoztatók, ahol arról beszéltek, hogy 2,7 millió nyugdíjas kap majd utalványokat, amikkel 2018 végéig vásárolhatnak.

"Magyarország sokat köszönhet a nyugdíjasoknak, ezért a kormány az idősek iránti tisztelet jeleként ezzel az utalvánnyal is meg akarja köszönni az elmúlt évtizedekben végzett munkájukat" - fogalmazott tavaly ilyenkor Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint az idén 4,3-4,5 százalékkal nő majd a magyar hazai össztermék (GDP) és a kormány várakozása alapján jövőre is 4 százalék feletti mértékben bővül a gazdaság Magyarországon.

Továbbá az is arra utalhat, hogy idén elmarad a karácsonyi Erzsébet-utalványok kiosztása, hogy a Magyar Posta Zrt. tavaly november 26-án kezdte meg az Erzsébet-utalványok kézbesítését és karácsonyig folyamatosan vitték ki az érintetteknek. Az állami vállalat pedig 2017. december 20-án jelentette be, hogy lezárult az Erzsébet-utalványok kézbesítése, mindenki megkapta a juttatást vagy - ha nem volt otthon - az erről szóló értesítőt. Vagyis a Magyar Posta számára  legalább egy hónap kell ahhoz, hogy a 2,7 millió nyugdíjas megkapja az Erzsébet-utalványokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba1002, 2018.11.28 15:37

@europeer: Hogyne. Amit felsoroltál, az kb. a nyugdíjasok 2%-át érinti, a fantasztikus nyugdíjprémium, és az ingyenes tömegközlekedésen kívül, amit soha nem veszek igénybe, mert véletlenül sem arra jár, amerre az autóm.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba1002, 2018.11.28 15:30

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Marzipan, 2018.11.28 15:18

A helyzet az, hogy nem úgy alakultak a számok.

A disznót egyébkéntis már visszavitték Bözsinénitől oda, ahonnan kölcsönözték,
bár a betonjárda, amit azért építettek, Orbán nehogy szarba lépjen, megmaradt.
Bözsinéni érje be ennyivel.
Különben sincs idén már választás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.11.28 14:45

Most nem állunk választás előtt, ezért nem kell osztogatni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

wenton, 2018.11.28 13:55

@europeer: Akkor szépen sorjában megpróbálok reflektálni:
- "Az, hogy nem hallottál, nem olvastál róla, azt jelenti, hogy te is a szappanoperák és valóság show-k világában élsz, más műsor, hír nem érdekel. " Ad1: sem szappanoperát, sem Győzikét SOHA nem néztem és nem is fogok nézni. Zsigerből utálom a celebeket meg a sztárocskákat. Tv-ben szinte kizárólag sportműsort és tudományos műsort (pl: Net.Geo) nézek. Sőt - mielőtt következő kommentedben feltételeznéd - bulvár sajtót sem olvasok.
- Híreket viszont olvasok - bár a Délmagyarországot (szegedi újság) lemondtam a tulajdonos váltás után, mert ez már nem felel meg az ízlésemnek - így kizárólag a neten olvasok híreket és ott informálódom az eseményekről.
- Nyugdíjas pályázatok meg ilyenek: azért nincs róla naprakész tudomásom, mert egyszer beleolvastam és megállapítottam, hogy engem nem érintenek az ilyen szociális alapú támogatások, mert - szerencsémre - több a nyugdíjam az ott megszabott határoknál, ennélfogva a továbbiakban nem foglalkoztam ilyesmivel. Ettől függetlenül tartom, hogy nagyon sokakat, pl. az önhibájukon kívül rokkantakat gyalázatos, megalázó helyzetbe hozták és a szerencsétlenek nyomorognak! S emiatt nem adok abban sem igazat Neked, hogy "nem a munka által akarnak pénzhez jutni, hanem az államtól várják a pénzeket". Mondd, mi mást tehetne egy rokkant? Megállapításod igaz lehet egy szobafestőre, aki mindig is "zsebre" dolgozott és nem fizetett adót, vagy a manapság sorban nyivákoló előadóművészekre, akik a hakni után járó zsoldot tették zsebre s nem fizettek szja-t, ám ma is luxus körülmények között tengődnek. De az eredetileg is nagyon alacsony fizetés után járó minimál nyugdíjból élőknek, rokkantaknak bizony kell az állami segítség, s csak örülhetsz annak, ha szüleid/nagyszüleid erre nincsenek rászorulva.
- Sztrájkolnak nyugaton is: igen, tudok róla, olvastam (!), de ne keverjük már össze a dolgokat: ők DOLGOZÓK (akik ott "mernek" sztrájkolni, mivel nincs az a jó, aminél jobb ne lehetne) én pedig a NYUGDÍJASOKRÓL beszéltem!
- Rabszolgatörvény: egy mocskos találmány, amivel még jobban ki akarnak b@szni a szerencsétlen dolgozókkal, még jobban kiszolgáltatottá tenni őket a munkaadóknak! Minden eszközzel és módon tiltakozni fogok az elfogadása ellen, s ha mégis, akkor a visszavonásáért - mert bár engem már nem érint, de rokonaimat, barátaimat nagyon is!
- Miért nem sztrájkolnak a 130 ezer forintos fizetés miatt? Ha már kérdezed, igyekszem válaszolni, bár lehet, hogy válaszom nem lesz teljes körű. Szerintem ad1: nem mernek, mert félnek, hogy kevesen lesznek. Sztrájkolni úgy lehetne, hogy demonstratív, nagyon nagy tömeg gyűlik össze - erre kicsi az esély, nincs mozgósító képes erő. Ez az "ellenzék" sajnos a tutyimutyik tábora úgy, ahogy van. Ad2: félnek a retorziótól a hatalom/munkáltatók részéről (kirúgás, leépítés, fegyelmi meg még ki tudja mi minden); ad3: nincs szakszervezet (mint az általad felhozott nyugat-európai sztrájkok mögött), aki kiállna a dolgozók védelmében. De hát mi is ez a 130 ezer forint??? A kormánypropaganda szerint vagy kétszer ennyi a nettó átlagfizetés! Nem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html