Az állását veszélyezteti az a közalkalmazott, aki megtagadja, hogy kézbesítse a nyugdíjasoknak az Erzsébet-utalványokat, legalábbis a beosztottak levelei szerint egyes helyeken ezzel fenyegetik a főnökeik őket - derült ki a Magyar Nemzet összefoglaló cikkéből. A kétségbeesett közszolgák panaszos levelekkel bombázzák szakszervezeteiket és a sajtót.

A leggyakoribb kifogás, hogy a kormány ígéretre ellenére nincs biztonsági őr kísérő, így a több százezer forintnyi utalvánnyal házaló közalkalmazottak veszélybe kerülhetnek, ha bűnözők felismerik őket. Szemben a postásokkal, a köztisztviselőknek nincs olyan munkaruhájuk és cipőjük, amellyel sok órát tölthetnének a fagyban.

A szakszervezetek számítása szerint van olyan dolgozó, akire majdnem 200 címzett jutna. Eközben a kormányhivatalokban munkaerőhiány van, sokan napi 10 órás munkával igyekeznek tartani az ügyintézési határidőket.

A 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány, amelyet a kormány ajándékoz a nyugdíjasoknak az adófizetők pénzéből, a rá eső közterhekkel együtt 15 ezer forintba kerül. A posta darabonként 482 forintért kézbesítené ezeket, míg számítások szerint ha a közalkalmazottak biztonsági őrök kíséretében tennék meg ezt, az címzettenként 530 forintba kerülne. A kormány hivatalos álláspontja szerint sokkal olcsóbb a közszolgák kivezénylése.