Erzsébet marad? Kudarc az MSZP-SZDSZ találkozón

Eredménytelenül végződött az MSZP-SZDSZ fővárosi koalíciós egyeztető tanácsának a főpolgármester-helyettesek jelölésével kapcsolatos szerda délutáni városházi megbeszélése - közölte Molnár Gyula, az MSZP budapesti elnöke az MTi tudósításában.
NAPI Online, 2006. december 6. szerda, 15:07
Fotó:

Elmondta, hogy az SZDSZ kérésére tartott találkozón semmilyen új ajánlatot nem kaptak. A szocialisták ismét megerősítették, hogy ragaszkodnak Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesi posztjához. Kinyilvánították, hogy a politikus kész az SZDSZ által korábban szorgalmazott felvetés elfogadására, az egészségügyi terület felügyeletére is.

Molnár Gyula tájékoztatása szerint Demszky Gábor főpolgármester viszont továbbra is kitartott azon levele mellett, amelyben jelezte, hogy Gy. Németh Erzsébetben nincs bizalma, ezért nem jelöli őt főpolgármester-helyettesnek. Molnár Gyula megjegyezte, az MSZP pedig kitart azon koalíciós megállapodás mellett, amit a főpolgármester is elfogadott korábban.

Az MSZP budapesti elnöke leszögezte, mivel kompromisszumos ajánlatukat, hogy átveszik az egészségügyet is, elutasították, ezért további tárgyalásnak csak akkor van értelme, ha az SZDSZ változtat álláspontján, vagy érdemi ajánlatot kapnak a konfliktus feloldásának módjára. A szocialisták mindent megtesznek azért, hogy december 14-én feloldják a jelenlegi törvénysértő helyzetet, s főpolgármester-helyetteseket és bizottságokat válasszanak - tette hozzá.

Steiner Pál, MSZP frakcióvezető megerősítette, hogy a törvény szerint a jövő héten a közgyűlés akkor is választhat bizottságokat, ha azzal a főpolgármester nem ért egyet. Arra azonban nem készülnek, hogy kövessék a VIII. kerületi példát, ahol az SZDSZ polgármestere Csécsei Béla a Fidesszel együtt kormányoz - jegyezte meg.

A közigazgatási hivatal vezetője december elején felhívta több budapesti önkormányzat, köztük a fővárosi figyelmét is arra, hogy a hónap végéig szüntessék meg a jelenlegi törvénysértő helyzetet, és válasszanak polgármestert, főpolgármester-helyettest. A jogszabály szerint hosszas folyamat végén az országgyűlés akár fel is oszlathatja azt az önkormányzatot, amely nem választ polgármester-helyettest.

HOZZÁSZÓLÁSOK