És mit mondanak az álláshirdetések?

Bőven találhatnak állásajánlatokat az újsághirdetéseket böngésző frissdiplomások. Ha valaki például orvosi vagy gyógyszerész végzettséget szerzett, de mégsem a szűken vett szakmájában kíván elhelyezkedni, akkor orvos-, kórház- és patikalátogatókat kereső cégek egész sora között válogathat (ezek a megfelelő diploma mellett általában jó kommunikációs készséget és B kategóriás jogosítványt várnak el).
Horniák Balázs, 2006. augusztus 4. péntek, 08:15
Fotó:


A pénzügyi és számviteli ismeretekkel rendelkezők is állások tucatjaiból szemezgethetnek; a hirdetések alapján úgy tűnik, a társaságoknak manapság minden eddiginél nagyobb szükségük van jó könyvelőkre. Nem kell nagyon kétségbe esniük a közgazdászdiplomát szerzőknek sem: a menedzseri posztoktól, a gazdasági és értékesítési kontrolleren át a logisztikai munkatársig számítanak a képzettségükre. (A gyorsan fejlődő logisztikai ágazatban még kevés a hozzáértő szakember, így a jókat meg is fizetik a cégek.)

Egyvalami hamar kiderül a hirdetéseket nézegetve: a szakmai tapasztalat sok helyen elvárás, tehát a legjobb a tanulmányi idő alatt - akár ingyen dolgozva is - gyakorlatot szerezni. Ugyancsak megkövetelik a legalább alapszintű számítógépes felhasználói ismeretet, ez azonban a legtöbb fiatalnak nem probléma. Ami a nyelvtudást illeti: a korábbiakkal szemben már többnyire csak olyan munkakör betöltéséhez szabják feltételként valamely nyelv ismeretét (általában az angolét), amelyik ezt valóban meg is kívánja, egyébként nem jelent előnyt.

HOZZÁSZÓLÁSOK