Esélytelenek Orbánék az EU-val szemben, kereshetik a kiskapukat

A magyar kormány a következő hónapokban vélhetően olyan kiskapukat fog keresni, amelyeken átslisszolva az uniós jog megkerülésével folytathatja a paksi bővítést. Arra ugyanis nem sok esélye van, hogy megnyerje a Brüsszellel folytatott jogvitáit - írja a bne régiós hírportál.
Napi.hu, 2015. november 30. hétfő, 09:11
Fotó: Napi.hu

A Paks 2 beruházás miatt az Európai Bizottság (EB) kétszeres nyomása alá került Orbán-kormány határozottan állítja, hogy végrehajtja az orosz forrásból finanszírozott atomerőmű-bővítést. Ez azonban nem igazán látszik reális lehetőségnek - kezdi a Paks körüli helyzet bemutatását régiós olvasóinak a bne IntelliNews hírportál. Magyarország nagy büntetésekre számíthat és a projekt hosszú éveket csúszhat, ha Budapest felveszi a kesztyűt az EU-val szemben. Éppen ezért a bne-nek nyilatkozó elemzők úgy vélik, hogy Orbánék a következő hónapokat - amíg folyik a jogvita Brüsszellel - arra fogják szánni, hogy kiskapukat keressenek, amelyeken keresztül az uniós jog megkerülésével mégis áttolhatják a projektjüket.

Az EB álláspontja szerint a magyar kormány megsértette az uniós jogot, amikor a paksi nukleáris erőmű bővítési beruházásáról tender nélkül kötött szerződést orosz partnereivel, illetve illegális állami támogatást készül adni a fejlesztéshez. Ez utóbbi alatt beruházási költség 2,5 milliárd eurós bő 20 százalékáról van szó, amelyet a magyar költségvetésből finanszíroznának. Ez kiegészítené az Oroszországtól felvett 10 milliárd eurós hitelt, amelynek törlesztése egyébként szintén a magyar adófizetők zsebét terhelné.

Színjáték a rajongóknak

Orbán Viktor, a magyarok miniszterelnöke a tőle megszokott harcias stílusban utasította vissza az EB vádjait, amit megismételtek közvetlen munkatársai is. A szakértők azonban úgy látják, hogy a heves tiltakozás inkább a hazai közönségnek szóló színjáték, ami nem ritka manapság a magyar közéletben. Budapestnek sok ideje van, hogy átgondolja lehetőségeit.

A meglepő inkább az, hogy a brüsszeli apparátusnak milyen sok időre volt szüksége ahhoz, hogy hivatalos formába öntse kifogásait, majd ezt követően egy héten belül előállt mindkét üggyel.

Az EU-nak előbb-utóbb ezt kellett tennie - mondja Deák András, az MTA Világgazdasági Intézetének munkatársa. A késlekedés egyedüli oka, hogy az unió malmai lassan őrölnek. Ezzel együtt szerinte a felvetett kérdések jelentik a legnagyobb kockázatot a projekt végrehajtásával kapcsolatban. Deák azt is megjegyezte, hogy Brüsszel kifogásai ugyan tisztán jogi jellegűek, ám a vitában szerepet játszik az EU és Oroszország megromlott viszonyából fakadó geopolitikai konfliktus.

Veszélyes út

Orbánék állítása szerint most is az lesz a konfliktus vége, hogy megállapodnak az EU-val, ahogy az a fűtőelemek beszerzése esetén történt. Az unió illetékes szervezete, az Euratom kifogásolta, hogy csak az oroszok szállíthatnak hasadóanyagot Paks 2-höz, mire Budapest és Moszkva módosította a szerződést, amely így tíz év után elvileg utat nyit más szállítók előtt is.

A bne-nek nyilatkozó elemzők szerint azonban ez az ügy csupán figyelmeztető lövés volt Brüsszel részéről. Éppen ezért nagy kockázatot vállal az Orbán-kormány, amikor - az üzemanyagkérdés forgatókönyvének megismétlődésében bízva - az uniós jogvita alatt is folytatja az atomerőmű-építést. Uniós források megerősítették a régiós portálnak, hogy a tagállamoknak joguk van ehhez, ám ha ezt az utat választják, akkor komoly gondokat okozhatnak maguknak.

Vissza a pénzt!

Ha a vizsgálat arra a következtetésre jut, hogy Magyarország megsértette az állami támogatás tilalmát tartalmazó szabályt, akkor az EB felszólíthatja Magyarországot, hogy minden elköltött pénzt fizessen vissza - hangsúlyozza a hírportál egyik forrása. Emellett brutális bírságot is kiszabhatnak - figyelmeztet Deák András.

Ez elérheti a projekt értékének tíz százalékát, azaz az egymilliárd eurót, ezért szerinte Orbán nem kockáztatja meg a büntetést. Ahhoz, hogy a kormány folytathassa a projektet, meg kell kerülnie az uniós jogot - ezért gondolja a szakértő, hogy Orbán és tanácsadói a kiskapuk megkeresésével fogják tölteni a következő heteket.

A 22-es csapdája

További gondjuk lehet, hogy a halogatás is pénzbe kerülhet. Magyarország mindent gyorsan akar megoldani, miközben az EU minden kérdésre megfelelő választ keres - mondja Edgar Van der Meer, az NRGExpert kutatóintézet munkatársa. Ez teszi az állami támogatással kapcsolatos eljárást 22-es csapdájává Orbánék számára. Ha az EB jogsértéseket gyanít, majd ezekre magyarázatot kér, majd csak ezután megy a bíróságra, ha nem elégedett az utóbbival, az óriási időveszteséget okozhat Budapestnek.

Deák ugyanígy látja a helyzetet. Ha az EB rábírja az Orbán-kormányt a projekt megváltoztatására, akkor a budapesti illetékeseknek kanosszát kell járniuk Moszkvában. Be kell ismerniük, hogy bocs, fiúk, az elejétől kezdve ostobák voltunk ebben a bizniszben, és most újra kell kezdenünk az egészet. Ha Budapest köti az ebet a karóhoz, és bíróságra megy az EB határozata ellen, akkor a pereskedéssel elveszthet két évet. Így is, úgy is, óriási csúszásba kerül a projekt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2015.11.30 15:06

eddig sem nézett ki egy fáklyás menetnek, de úgy látszik vége a dalnak, új tender kell. valszeg erre is megy ki a játék. az új tendert pedig már kötni fogják a tavaly meghozott szabályok, tehát még nehezebb lesz az oroszok kezére játszani az erőműépítést. a finnek befürödtek az orosz atomerőművel, a törökök szokatlan módját választották a szerződés bontásnak, magyarország meg előbb köt szerződést és csak utána döbben rá, hogy jogilag szar. nem megy ez az orosz atombiznisz (sem)...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.11.30 14:54

@lauda:
tényleg szükség van az atomra, ez nem kétséges. már csak azt nem értem, miért az euval szemben kell megépíteni? ez valami magyar vircsaft, hogy csakazértis? pályázat nélkül korrupálva és senki ne ugasson bele? a magyarországon élők most örülhetnek, pont ezért kellett az euba lépni, hogy ne engedje az eu az elbaszott kormányoknak ellehetetleníteni az országot. ez csak kis lépés volt, de a jövőben egyre több ilyen lesz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.11.30 14:42

@Warlock:
Szerintem az fáj neki, hogy az ő kommentjeit legalább annyiszor törlik mint antisorosét :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.11.30 14:29

@Bulemia: Így van, ha nem neked jutott az eszedbe, sohasem lesz megvalósítva, kb. annyi a logika, abban amit mondott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2015.11.30 14:28

@Bulemia: Miért, a stadiont honnan vettük, Kínától?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html