2008 októberében mind az eszköz-, mind a forrásoldalon a bankok óvatos likviditáskezelése okozta a fő elmozdulásokat az MNB statisztikai mérlegében.

Az egyéb eszközök átlagállomány-növekedésének döntő része az október folyamán bevezetett kéthetes és hathónapos jegybanki hitelek igénybevételére vezethető vissza.

A hitelintézetek a fokozott óvatosság miatt csökkentették a tulajdonukban lévő kéthetes MNB-kötvények állományát, az így felszabaduló likviditás döntő hányada pedig az egynapos jegybanki betétbe áramlott.



A forint euróval szembeni leértékelődése következtében a külföldi követelések értéke számottevően, több mint 450 milliárd forinttal 4896 milliárd forintra növekedett.

Ezt a forrásoldalon az egyéb kategóriában megjelenő saját tőkén belül a tartalékok növekedése ellensúlyozta. A bankrendszer bankszámláinak átlagos egyenlege a szokásos módon csak minimálisan (kevesebb mint 1 milliárd forinttal) haladta meg a tartalékkötelezettséget, míg az egynapos bankközi kamatok a hónap utolsó hetében kismértékben az irányadó kamat alatt alakultak. A forgalomban lévő készpénz átlagállománya a korábbi időszakokban jellemzőnél nagyobb mértékben növekedett a hónap folyamán.