Esett az infláció

A fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal magasabbak voltak áprilisban, mint egy évvel korábban. Az infláció 0,5 százalékponttal lassult a márciusi 2,7 százalékról. Az előző hónaphoz képest. Márciushoz viszonyítva a fogyasztói árak 0,4 százalékkal emelkedtek - jelentette szerdán a KSH.
Papp Zsolt, 2017. május 10. szerda, 09:19
Fotó: Pixabay

Elemzők hajszállal magasabb, 2,3 százalékos inflációt vártak áprilisra. Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a járműüzemanyagokat is tartalmazó egyéb cikkek, valamint a szeszes italok, dohányáruk drágultak. Az év első négy hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 2,5 százalékkal nőttek - írja az MTI.

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció áprilisban 1,9 százalékos volt, az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékra emelkedett a márciusi stagnálás után.

Az árindexet főként az üzemanyagárak mozgatják, egy év alatt 10,7 százalékkal drágultak, viszont az előző hónaphoz képest 1,4 százalékkal csökkent az áruk, a jövedéki adó negyedéves felülvizsgálata, csökkentése miatt - mondta Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor.

HOZZÁSZÓLÁSOK