A piaci szereplők várakozásai továbbra is széles sávban szóródnak. Az Ecostat Ingatlanbarométer indexének átlaga feletti értéket mutatnak a lakossági fejlesztések, az önkormányzatok és az ingatlan-forgalmazók ingatlan-fejlesztési indexei.

A lakosság ingatlanpiacra vonatkozó konjunktúra-indexe 2005 első negyedévében 3,2 százalékponttal esett vissza a múlt év végén mért értékhez képest. Ez az Ecostat Ingatlan-Barométerének mérése óta a legalacsonyabb érték, az előző időszakok előrehozott vásárlásainak negatív hatása ez évben jelentkezik. A családok hitelfelvételi tervei visszaestek, kevesebben kívánnak a jövőben házat vagy lakást felújítani. A lakosság 2005-re az ingatlanok forgalmának kismértékű csökkenését valószínűsíti, ennek ellenére a várt inflációt meghaladó árnövekedést prognosztizál.

Az ingatlan-beruházó cégek a beruházások kismértékű növekedését várják. A legtöbb ingatlanépítés és felújítás a tervek szerint a megyeszékhelyeken és a vidéki városokban lesz. A fővárosban kevesebb ingatlant építenek, ezek átlagterülete azonban nagyobb az előző événél.

A kész ingatlanok csoportjában - az előző negyedévi 6-15 százalékos átlagos árnövekedéssel ellentétben - ez év elején 6,4-9,2 százalékos árnövekedést prognosztizálnak az ingatlanforgalmazó cégek. Legjobban az új lakóépületek (8,7%), az új logisztikai ingatlanok (8,4%) és az új kereskedelmi építmények eladási ára növekedhet (8,3%), Az "A" kategóriás irodák várhatóan 7,6, a "B" kategóriásak 8,3 százalékkal kerülnek majd többe. A használt ipari építmények 6,8, és a használt logisztikai ingatlanok árai átlagosan 7,9 százalékkal nőhetnek az év során.