Esik az ingatlan barométer

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet által - az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal támogatásával - készített Ingatlanbarométer indexe 2005 első negyedévében 48 százalék, amely 2,8 százalékponttal maradt el az előző negyedévben mért értéktől. Ezzel folytatódik az ingatlanpiac 2004. évi harmadik negyedévétől mérhető teljesítménycsökkenése.
HK Online, 2005. május 16. hétfő, 22:58
Fotó:

A piaci szereplők várakozásai továbbra is széles sávban szóródnak. Az Ecostat Ingatlanbarométer indexének átlaga feletti értéket mutatnak a lakossági fejlesztések, az önkormányzatok és az ingatlan-forgalmazók ingatlan-fejlesztési indexei.


A lakosság ingatlanpiacra vonatkozó konjunktúra-indexe 2005 első negyedévében 3,2 százalékponttal esett vissza a múlt év végén mért értékhez képest. Ez az Ecostat Ingatlan-Barométerének mérése óta a legalacsonyabb érték, az előző időszakok előrehozott vásárlásainak negatív hatása ez évben jelentkezik. A családok hitelfelvételi tervei visszaestek, kevesebben kívánnak a jövőben házat vagy lakást felújítani. A lakosság 2005-re az ingatlanok forgalmának kismértékű csökkenését valószínűsíti, ennek ellenére a várt inflációt meghaladó árnövekedést prognosztizál.


Az ingatlan-beruházó cégek a beruházások kismértékű növekedését várják. A legtöbb ingatlanépítés és felújítás a tervek szerint a megyeszékhelyeken és a vidéki városokban lesz. A fővárosban kevesebb ingatlant építenek, ezek átlagterülete azonban nagyobb az előző événél.


A kész ingatlanok csoportjában - az előző negyedévi 6-15 százalékos átlagos árnövekedéssel ellentétben - ez év elején 6,4-9,2 százalékos árnövekedést prognosztizálnak az ingatlanforgalmazó cégek. Legjobban az új lakóépületek (8,7%), az új logisztikai ingatlanok (8,4%) és az új kereskedelmi építmények eladási ára növekedhet (8,3%), Az "A" kategóriás irodák várhatóan 7,6, a "B" kategóriásak 8,3 százalékkal kerülnek majd többe. A használt ipari építmények 6,8, és a használt logisztikai ingatlanok árai átlagosan 7,9 százalékkal nőhetnek az év során.

HOZZÁSZÓLÁSOK