2014. márciusban az ipar belföldi értékesítés árai összességében 0,6, ezen belül a feldolgozóipari ágazatok árai 0,3 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest. Legnagyobb mértékben a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (1,6 százalék), gyógyszergyártás (1,5) és a járműgyártás (1,2) ágazatok árai estek.

Jelentősebb áremelkedést a villamos berendezés gyártása (1,6 százalék) és az egyéb feldolgozóipar és javítás területén (1,5) mért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A feldolgozóipar többi ágazatában -0,5 és +0,2 százalék közötti árváltozást figyeltek meg 2014 februárjához viszonyítva. A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban az árak 1,2 százalékkal csökkentek.

Az előző év azonos időszakához képest a belföldi értékesítési árak 2,5 százalékkal estek, míg a feldolgozóipari ágazatok árai összességében 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak.

Idén márciusban az ipar forintban mért exportértékesítési árai 0,6, a feldolgozóipari árak 0,4 százalékkal mérséklődtek az előző hónaphoz mérten. Számottevően a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (1,9 százalék), a gyógyszergyártás (1,2) és a vegyi anyag, termék gyártása (0,5) ágazatokban csökkentek az árak. Nagyobb áremelkedés történt a kohászat, fémfeldolgozás (1,3 százalék), a textil- és bőripar (0,9) és a villamos berendezés gyártása (0,6) ágazatokban.

Nem változtak az árak az élelmiszeripar és a gép, gépi berendezés gyártás területein. A feldolgozóipar többi területén -0,3 és +0,2 százalék között változtak az árak.

A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban jelentős, 6,9 százalékos árcsökkenést regisztráltak. Az árakat főként a piaci és energia tőzsdei hatások befolyásolták.

A forint az euróval szemben 0,5 százalékkal gyengült, az amerikai dollárral szemben 0,7 százalékkal erősödött márciusban. 2013. márciushoz viszonyítva az ipar forintban mért export árai 1,6, míg a feldolgozóipari ágazatok árai 1,3 százalékkal voltak alacsonyabbak.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül a beruházási javakat gyártó ágazatban az árak az előző havi szinten maradtak 2014 márciusában, míg az energiatermelő ágazatokban 1,0 százalékos, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,1, és a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,3 százalékos csökkenést regisztráltak.

2013. márciussal összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 3,9 százalékkal csökkentek az árak, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,0, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 1,4 százalékkal nőttek.

Az Európai Unió 28 tagországa ipari termelőiár-indexének 2014. márciusi alakulásáról szóló Eurostat-gyorstájékoztató 2014. május 5-én jelenik meg - írta közleményében a KSH.