A KBS a rakéták áthelyezését még pénteken késő este jelentette, a mozgolódásból pedig arra következtetett, hogy az észak-koreai diktátor újabb provokatív lépésekre készül.

A riportban egy meg nem nevezett titkosszolgát idéztek, aki szerint Dél-Korea és az USA hírszerzői észlelték, hogy rakétákat vittek el a Phenjan északi részén lévő rakétavédelmi és fejlesztési központból. A riport arról nem szólt a Reuters szerint, hogy azokat mikor és hová vitték.

A hírek szerint azok vagy közép hatótávolságú Hwasong-12 rakéták, vagy interkontinentális ballisztikus Hwasong-14 rakéták lehetnek, bár a fent említett phenjani fejlesztőközpontban interkontinentális ballisztikus rakétákkal foglalkoznak.

Dél-Koreában aggódnak

Egy dél-koreai védelmi minisztériumi forrás nem tudta a KBS értesüléseit megerősíteni, illetve azt, hogy voltak-e szokatlan mozgások az érintett területen - olvasható a Reuters cikkében.

Dél-koreai tisztviselők ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy Észak-Korea több provokatív akciót is végrehajthat az észak-koreai kommunista párt alapításának évfordulójához, október 10-hez közeledve, vagy a Kínai Kommunista Párt kongresszusának október 18-i dátumához közeledve.

A Reuters egy pénteken kiadott közleményre hivatkozva megemlíti, hogy a két Korea közötti feszült helyzet miatt Dél-Korea és az USA megtartotta első közös rövid hatótávolságú légvédelmi gyakorlatát Dél-Koreában. A közlemény nem említette a hadgyakorlat dátumát, azt viszont igen, hogy a következő hadgyakorlatra a következő hónapokban sor kerül.

Az USA és Észak-Korea közvetlen csatornákon kommunikál

Külföldi hírügynökségek szerint Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szombaton Pekingben tárgyalt Hszi Csin-pin kínai elnökkel Donald Trump novemberi látogatásáról. (Trump november 3. és 14. között Hawaiira, majd öt ázsiai országba látogat. Ennek a körútnak lesz része a pekingi tárgyalás is, amely néhány nappal azután lesz, hogy Hszi várhatóan megkezdi második elnöki mandátumát.)

Tillerson a tudósítások szerint újságíróknak azt mondta, hogy az USA teszteli Észak-Koreát, hogy lássa, érdekelt-e a párbeszédben. A külügyminiszter azt is állította, hogy az USA-nak közvetlen kommunikációs csatornái vannak Phenjannal. Tillerson ugyanakkor hangsúlyozta: Kína nem játszik közvetítői szerepet Washington és Phenjan között, ez a "saját csatornáikon" történik.

Kína is lépett

Közben Kína is drasztikus lépéseket tett. A kínai kereskedelmi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy az Észak-Korea ellen hozott ENSZ-szankciók keretében a Kínában működő észak-koreai vállalatoknak januárig be kell zárniuk. Donald Trump amerikai elnök kedden üdvözölte, hogy Kína megszakította bankközi kapcsolatokat Észak-Koreával.

(Fotó: AFP Photo/KCNA VIS KNS AND AFP PHOTO/STR)