A tanári fizetések ügye azért került elő a napokban, mert a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozata fotókampányt indított annak bemutatására, hogy a kormány által ígért béremelések messze nem teljesültek.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is tiltakozásokat helyezett kilátásba a béremelésekért. A Concorde befektetőcég pedig blogján publikált elemzést arról, hogy a magyar pedagógusbérek 2014 óta mindössze 11 százalékkal nőttek, míg a versenyszférában 47 százalékos) volt a béremelkedés - hívta fel a figyelmet cikkében a 444.hu.

Az észt tanárok átlagfizetése (az állami iskolákban) 2013-ban 889 euró volt, ma ugyanez az összeg 1500 euró (jelenlegi árfolyamon 490 ezer forint). Ez több mint 68 százalékos emelkedés hat év alatt. Pályakezdő általános iskolai földrajz-, kémia- és biológiatanárt 1250 eurós fizetésért keresnek a legnagyobb észt állásportál, a tootukassa.ee szerint. Általános iskolai órák tartására észt anyanyelvet oktató tanárt 1250-1550 euróért alkalmaznának középiskolában. Pécsen pedig most bruttó 203 ezer forintért (635 euróért) általános iskolai magyartanárt keresnek - írta a portál.