Van, aki a vizitdíj mellett érvel, van, aki ellene, sőt olyan doktor is akad, aki egyenesen megtagadta a díj beszedését betegeitől - írja az MTI.

Komáromi Zoltán háziorvos több kollégájával együtt február második felében indított el aláírásgyűjtést a vizitdíj megtartása mellett, azóta 307 orvos és háromezer más személy csatlakozott az akcióhoz. A csatlakozók úgy vélik, a vizitdíj jelentős hozzájárulás a háziorvosok praxisbevételeihez, ebből egyebek között fejlesztésekre is lehetőség nyílik, ami a betegek érdekét szolgálja.

Ugyanakkor Plavecz János, a Tatabányai Kistérségi Háziorvosi Egyesület elnöke szerint a vizitdíjfizetés rendszere "etikátlan, megalázó és erkölcstelen és nagyban rontja az orvos-beteg kapcsolatot is".

Közben Nagy Levente kunhegyesi fogorvos egyenesen megtagadta a törvényileg előírt vizitdíj beszedését betegeitől, ezért a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egészségbiztosítási Pénztár (MEP) 327 ezer forint megfizetésére kötelezte őt. A doktor a díj tavaly februári bevezetése óta nem szedi be a betegektől a vizitdíjat.

Nagy Levente elmondta, többek között azért tekint el a vizitdíj beszedésétől, mert az alkotmány szerint a kormány kötelessége az egészségügyi ellátás anyagi fedezetéről való gondoskodás.