Nagyon fájt az éttermeknek a titkos különadó

A tervezettnél több milliárd forinttal több folyt be a költségvetésbe az éttermekből a kormány által titkosan bevezetett különadóból.
Vég Márton, 2019. február 5. kedd, 13:42
Fotó: Pixabay

Alaposan megsarcolta a kormány 2018-ban az éttermeket, ugyanis a turisztikai hozzájárulásnak nevezett új különadóból a tervezett 11,4 milliárd forint helyett 18,9 milliárd forint folyt be tavaly a költségvetésbe - derül ki a Magyar Államkincstár adataiból. Pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavaly több ellenőrzés alkalmával is azt tapasztalta, hogy a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezett adózók adóbevallási és megfizetési kötelezettségüknek nem tesznek eleget.

A kormány már tavaly szeptemberben látta, hogy a 2018 januártól bevezetett új adónemből a tervezettnél több lesz a bevétel. Egy kormányhatározatban ugyanis elrendelték, hogy a terven felül befolyó turizmusfejlesztési hozzájárulásból a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a pénzt a kiemelt turisztikai fejlesztésekre fordíthatja.

Miközben az éttermi áfa csökkentésével kampányolta körbe a fél sajtót a kormány 2016 nyarán, a parlament az utolsó pillanatban egy új adó bevezetéséről döntött a vendéglátásban. A hatályos áfatörvény alapján az éttermekben bizonyos szolgáltatások után csökkent 5 százalékra az áfa mértéke 2018. január 1-jétől, a helyben felszolgált ételek- és a helyben készített nem alkoholtartalmú italokra. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csak az adótörvények elfogadása után beszélt először arról, hogy kormány bevezeti a turizmusfejlesztési hozzájárulást.

A több mint százoldalas adótörvényben elő sem fordult az új adó bevezetése: a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást 2018. január 1-jétől kötelesek fizetni az áfacsökkentéssel érintett melegkonyhás vendéglátóhelyek a nettó árbevétel után. A különadót a Magyar Turisztikai Ügynökséghez rendelték, amit célzottan az országmarketingre költhet a Miniszterelnökség alá tartozó szervezet. Az InfoRádió Adóinfo című magazinjában az RSM adótanácsadója, Hegedűs Sándor korábban elmondta, szerinte ez az összeg mindenképpen jelentős teher lehet az étterem-tulajdonosok számára, hiszen az árbevételre számítódik, függetlenül attól, hogy az adott étteremnek milyen a jövedelmezősége.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2019.02.05 17:30

@Panzerkraftwagen_Drei: Igen, mondhatjuk így is + úgy is hogy ellopták az áfát. Mások pénzén megveszik maguknak a Balatont .
- Közben megy a csodálkozás hogy nem jelent meg az árakban az áfa csökkentés :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.02.05 15:11

"Egy kormányhatározatban ugyanis elrendelték, hogy a terven felül befolyó turizmusfejlesztési hozzájárulásból a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a pénzt a kiemelt turisztikai fejlesztésekre fordíthatja."

Azaz, megsarcolták az éttermeket, és a befolyt milliárdokat most osztogatják szét egymás között a mutyielvtársak. "Turizmusfejlesztés" jelszóval, mi mással.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html