A Publicus Intézet az Európai Parlament turizmusért felelős szakbizottság vezetőjének a megbízásából január 26. és 28. között 1138 fő megkérdezésével készített budapesti reprezentatív közvélemény-kutatásban a fővárosi lakosok véleményét vizsgálta egy esetleges újranyitásról, a járványszabályok megfontolt változtatásáról.

A felmérésből kiderült, hogy majdnem minden megkérdezett hallott arról, hogy egyre több vendéglátóhely, edzőterem, és a járványhelyzet miatt bezárásra ítélt hely elégedetlen a bezárás miatt, és a kinyitást fontolgatja, sőt, néhányan ezt büntetés terhe mellett is megtennék.

A megkérdezettek 54 százaléka úgy véli, most már jobb a helyzet, és el lehetne kezdeni engedélyezni ezeknek a helyeknek a kinyitását, a maszkviselési és távolságtartási szabályok betartásával. Ugyanakkor a válaszadók 45 százaléka megérti ugyan, hogy sokaknak nehézséget okoz a helyzet, de a járvány okán szerintük még nincs itt az idő a nyitásra.

Törésvonal a korosztályok között

Míg a fiatalabb korosztályok lazítanának a szabályokon, az idősebbek többsége inkább a teljes lezárást pártolja. A 18 és 29 év közöttiek 68, a 30 és 44 év közöttiek 72 százaléka szerint most már engedélyezni kellene a korábban említett helyek kinyitását, a maszkviselési és távolságtartási szabályok betartásával.

Minden második 45 és 59 év közötti (51 százalék), illetve tízből hat (62 százalék) 60 évnél idősebb bár megérti, hogy hogy sokaknak nehézséget okoz a helyzet, azonban még nem érkezett el az idő a nyitásra. Ehhez hasonló módon, míg az aktív korosztály 63 százaléka a nyitás mellett vannak, addig a nyugdíjasoknál 62 százalék továbbra is a zárást támogatják.

Az érettségizettek 60, a szakmunkásoknak pedig 63 százaléka gondolja úgy, hogy most már jobb a helyzet, és el lehetne kezdeni engedélyezni ezen helyek kinyitását a különböző járványellenes szabály betartásával. A diplomások fele (48 százalék), illetve a legfeljebb 8 általánost végzettek többsége (55 százaléka) szerint még nem jött el az idő a szigorú szabályok lazítására.

Hol kellene nyitni?

Az éttermek, teraszok esetén a megkérdezettek közel negyede (23 százalék) szerint még nincs itt az idő a nyitásra, a szabályok lazítására, ám a háromnegyedük (75 százalék) már valamilyen formában a nyitás pártján van.

Tízből kettő megkérdezett (20 százalék) szerint a helyes eljárás a vendéglátóhelyek esetén a nyitással kapcsolatban az lenne, ha a teraszokat már ki lehetne nyitni. A megkérdezettek 36 százaléka úgy gondolja, hogy vagy maximum egyharmados kapacitással (18 százalék), vagy pedig maximum 50 százalékos kapacitással (18 százalék) már ki lehetne nyitni a bezárt helyeket (a maszkviselési és távolságtartási szabályok betartásával).

Azok, akik szerint már lényegében teljes kapacitással ki lehetne nyitni a bezárt helyeket a járványellenes szabályok betartása mellett, a megkérdezettek közel ötödét teszik ki.

Az olyan szabadtéri helyek esetén, mint a korcsolyapálya, állatkert vagy vadaspark, a megkérdezettek 82 százaléka van a megfontolt nyitás pártján, mindössze 17 százalék tartja indokoltnak a jelenleg alkalmazott totális lezárást. Természetesen a nyitást a maszkviselési és távolságtartási szabályok betartásával lehet csak elképzelni.

A világon mindenhol visszaesett az éttermek látogatottsága

A pandémia miatt bevezetett szigorításoknak a világ számos országában hasonló volt a hatása abban az értelemben, hogy az emberek ritkábban esznek étteremben és gyakrabban vásárolnak online, mint a járvány előtt. Az Ipsos szintén most publikált, 28 ország online méréséből, amelyben 20 ezer felnőttkorú válaszait összesítették, az derült ki, hogy világszerte az emberek 63 százaléka ritkábban látogatja a kicsi és helyi tulajdonú éttermeket, mint a pandémia előtt. Azonban a régiók és országok között egy változatosabb kép rajzolódik ki.

A legnagyobb visszaesést Latin-Amerikában (79 százalék) és Észak-Amerikában (68 százalék) mérték a kis vagy helyi tulajdonú éttermek személyes látogatásában, míg az ázsiai-csendes-óceáni régióban ez az arány mindössze 54 százalék volt.

A helyi éttermekben való étkezés a vizsgált országokhoz képest Magyarországon az egyik legkevésbé esett vissza, ám azért ez is igen jelentős. Az Ipsos szerint hazánkban 48 százalékos volt az éttermek látogatottságának csökkenése, ami a második legkisebb arány Japán (44 százalék) után. Ezzel szemben Chile, Peru, Mexikó és Argentína áll az élen 80 százalék feletti mutatóval. A globális átlag 63 százalék.

Forrás: Ipsos



Inkább házhoz vagy elvitelre rendelnek

Ezzel párhuzamosan azonban nőtt az ételek elvitelének és a házhoz szállításának aránya: világszerte a fogyasztók több, mint egy ötöde számol be arról, hogy gyakrabban eszik a helyi tulajdonú éttermekből elvitelre kért és házhoz szállított ételt. A megkérdezettek 45 százaléka mondta, hogy a pandémiát megelőző gyakorlatát folytatja a jelenlegi helyzetben is.

Az egyes országok között az Ipsos kiemeli Japánt, ahol a legmagasabb volt azok aránya (72 százalék), ki a járványidőszakot megelőző gyakorlatát folytatva kért elvitelre vagy rendelt házhoz ételt étteremből. Ez az arány az Ipsos szerint Magyarországon lett a második legmagasabb 61 százalékkal. Mindkét arány jelentősen meghaladja a 45 százalékos globális átlagot.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.