Ettől retteghetnek a magyar gazdák

Erőteljes versenytársat kaptak az unióban a magyar gazdálkodók az ukránok közös piacra történő beengedésével - közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
Dzindzisz Sztefan, 2017. szeptember 12. kedd, 07:02
Fotó: Pixabay

A lap keddi számában emlékeztettek, az unió és Ukrajna által megkötött és hatályba lépett átfogó szabadkereskedelmi megállapodás a vámok nagy részének megszüntetéséről is rendelkezik.

A kamara szerint az elmúlt években az ukrán mezőgazdaság nagyon sokat fejlődött, és még mindig rengeteg növekedési potenciállal rendelkezik. A már meglévő hatalmas birtokok mellett is sok még a szabad terület, és ott található a világ legjobb termőföldjeinek (csernozjom) jelentős része. (Ez vár a magyar gazdaságra - íme, a friss előrejelzés.)

A NAK szerint igaz, hogy az ukrajnai gazdaságok hektáronkénti árbevétele 10-20 százalékkal alacsonyabb, mint a magyarországiaké, viszont a termelési költségük csak 40-50 százaléka az itteninek. Ha pedig versenyképesebb fajtákat, hatásosabb vegyszereket és újabb gépeket vezetnek be, akkor a terméshozamuk egyes becslések szerint 50-60 százalékkal is nőhet.

A kamara közölte, Ukrajna már most is 16-18 millió tonna búzát és 18-20 millió tonna kukoricát exportál. Magyarország helyzetét külön rontja, hogy hozzá hasonlóan, Ukrajna két legnagyobb mezőgazdasági exportcikke a búza és a kukorica - írja az MTI.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium 2017. március végi adatai szerint Ukrajnában 6 millió hektáron vetettek őszi búzát, míg a NAK adatai szerint a Magyarországon 958 ezer hektáron.

A kamara szerint a gazdálkodók számára az együttműködés erősítése, a versenyképesebb termelési technológiák bevezetése és a feldolgozottsági szint növelése lehet a kiút. Emellett folytatni kell az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését is, hogy a feketegazdaságnak még csak lehetősége se nyíljon az új partnerállam bevonása miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK