Az államtitkárság Héjja Mária főigazgatónak az Észak-Magyarországban csütörtökön megjelent nyilatkozatára reagálva juttatott el közleményt az MTI-hez. A lapnak az intézményvezető azt mondta: "a semmi nem változik" ígéretek ellenére július elsejétől a szemészet, a gyermekosztály, a sürgősségi és az intenzív osztály teljes egészében megszűnt a kórházban, és a szülészet sem fogad betegeket, jelenleg Ózdra és Miskolcra viszik a kismamákat.

A közleményben az államtitkárság leszögezte: az egészségügyi kormányzat soha sem ígérte, hogy semmi nem változik. Éppen ellenkezőleg: a betegközpontúság és a transzparencia jegyében egészségügyi struktúraátalakítást hirdettek meg, mivel "Magyarországnak egy a jelenleginél jóval hatékonyabban működő egészségügyi ellátórendszerre van szüksége, ahol a minőségi szolgáltatásokhoz, betegségétől és anyagi helyzetétől függetlenül, egyforma eséllyel fér hozzá az ország valamennyi polgára".

Hozzátették, ráadásul a kazincbarcikai kórházban összességében jelentős fejlesztések történnek, ami az ágyszám kismértékű növekedésével jár együtt. A struktúraátalakítás előtt az összágyszám 312 volt, ami 361-re emelkedik, ez pedig az országban az egyik legnagyobb arányú ágyszámnövekedés - hangsúlyozta az államtitkárság.

A közlemény szerint az ellátás bizonyos tekintetben ott is változik, igazodva a Semmelweis Tervben megfogalmazottakhoz. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy az aktív ellátás területén nagyobb szerepet kap az egynapos műtéti beavatkozás. A kazincbarcikai kórházban megmarad a belgyógyászat, a sebészet és a szülészet is, míg a fül-orr-gégészet és a szemészet egynapos műtéti tevékenység formájában működhet tovább.

A magyar egészségügyben múlt vasárnap lépett életbe az új ellátási rend. Ebben - közölte korábban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) - oly módon határozták meg az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeit, hogy az országban ne legyen lefedetlen térség. A betegeknek elsősorban továbbra is a háziorvosukat kell felkeresniük, ők a beutalási rend ismeretében a megfelelő intézménybe irányítják őket.

Az egészségügyi államtitkárság az új struktúráról, az új beutalási rendről és a kezdeti időszak legfontosabb tudnivalóiról múlt csütörtökön részletes tájékoztatást küldött a háziorvosoknak. Eszerint egy hónapig még tart az átmeneti időszak, amelynek során a megszűnő osztályokon is gondoskodnak a betegek ellátásáról, majd esetleges átszállításukról.