Komjáthi Imre, az ellenzéki párt elnökhelyettese szerdai online sajtótájékoztatóján azt mondta: ezzel nem lehet várni, mert minden nap családok tömegei mennek tönkre a járvány miatt - írja az MTI.

Közölte: mintegy 300 ezren lettek munkanélküliek "a kormány lassú, elhibázott és szűkmarkú bértámogatása miatt", pedig minden bajbajutottat meg lehetne menteni. Példaként említette, hogy Ausztriában a bértámogatási rendszer újabb ütemét indították el: 430 millió eurót arra osztanak szét, hogy ki tudják fizetni a 13. havi fizetéseket és a bennmaradt szabadságokat, a vendéglátószektorban pedig 100 eurós "borravaló-átalányt" fizetnek.

Ezzel szemben Magyarországon 50 százalékos bértámogatás van, ami, "mire a dolgozókhoz jut, az éhenhaláshoz is kevés" - jelentette ki Komjáthi Imre, hozzátéve, hogy Magyarországon munkahelyvédelmi csomag helyett "oligarchavédelmi" csomag van. "Olyan beruházásokra költenek, amiket meg lehetne csinálni a járványhelyzet után is" - hangoztatta, példaként említve a "túlárazott" sportlétesítményeket és a vadászati kiállítást.

Ausztria, Szlovákia, Csehország, Spanyolország és Olaszország is igénybe veszi az Európai Unió segítségét - közölte. Kiemelte: a magyar kormánynak is volna lehetősége arra, hogy egymilliárd eurót azonnal lehívjon munkahelyvédelmi támogatásra. A kabinet azonban "sumákol, hallgat, miközben a vállalkozások, az emberek küzdenek a talpon maradásért" - fogalmazott.

Az MSZP a járvány kezdete óta követeli a 80 százalékos bértámogatást - emlékeztetett. A szocialisták elnökhelyettese azt is követelte, hogy távolléti díjat kapjanak azok, akiknek munkaidőben kell elmenniük beoltatni magukat.