EU-biztosokkal tárgyal Lázár János

Európai uniós biztosokkal és magyar diplomatákkal is tárgyal kedden Brüsszelben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Inforádió, 2016. január 12. kedd, 08:32

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ma mások mellett megbeszélést folytat Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért, Elzbieta Bienkowska belső piacért, Günther Oettinger digitális gazdaságért, valamint Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztossal.

Az utóbbi találkozón várhatóan a paksi beruházás is szóba kerül, hiszen a jelenleg zajló 3 uniós eljárás közül, ami az atomerőmű-bővítést érinti, az egyik pont arra vonatkozik, hogy mennyire felel meg az államilag támogatott beruházás a versenyszabályoknak. Lázár decemberben azt mondta: Az EU versenyjogi biztossága azt vizsgálja, hogy tiltott, tűrt támogatás van-e ezen, tehát mennyire felel meg a beruházás az unió versenyszabályainak, vállalati-piaci szempontból ez hogyan valósítható meg. Ebben egy nagyon konstruktív diskurzus zajlik és meggyőződésem szerint néhány hónapon belül ez a vita lezárható. Meggyőződésünk szerint Magyarország jó üzletet kötött Pakssal és minden piaci követelménynek megfelelünk.

A brüsszeli látogatáson a Miniszterelnökség vezetője Szájer József európai parlamenti képviselővel, Magyarország brüsszeli állandó képviseletének vezetőivel, valamint Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztossal is találkozik. E beszélgetésen feltehetőleg az is szóba kerül, hogy bár a kormány nem támogat semmilyen Lengyelország elleni szankciót, német lapértesülés szerint Navracsics Tibor sem fogja megvétózni, hogy az Európai Bizottság az alkotmánybírósági reform és az új lengyel médiatörvény nyomán górcső alá vegye a lengyel jogállamiságot.

HOZZÁSZÓLÁSOK