EU-csúcs: Orbán szerint ez a garancia, hogy boldog hét év elé nézünk

Magyarországnak és Lengyelországnak nemcsak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, hanem megvédte nemzeti büszkeségét az európai uniós csúcson - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a keretköltségvetésről és a gazdasági mentőcsomagról szóló négynapos tárgyalások után, kedden Brüsszelben az MTI tudósítása szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2020. július 21. kedd, 08:29
Fotó: Getty Images / Benko Vivien Cher - MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Lengyelország brüsszeli uniós nagykövetségén Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő azt mondta, a két országnak sikerült egyértelművé tennie: azok részéről, akik örökölték a jogállamiságot, elfogadhatatlan, hogy kioktassák és kritizálják azokat a szabadságharcos népeket, amelyek nagyon nehéz időket éltek meg és sokat tettek a kommunista rezsim ellen.

Orbán Viktor kijelentette az MTI szerint: minden kísérletet, amely össze kívánt volna kapcsolni két rendkívül fontos kérdést, az uniós pénzeket és a jogállamiságot, sikerrel visszautasították, és ezzel összefüggésben egy teljesen új mechanizmus létrehozását szorgalmazták.

Az említett törekvések megtörése siker úgy Magyarország, mint Lengyelország számára - közölte. Magyarország álláspontja szerint a két témát külön kell kezelni, és ezt sikerült elérni a megbeszélések folyamán. A jogállamiság fogalmának tisztázása érdekében a kérdésre vissza kell térni a közeljövőben - mondta Orbán Viktor.

A tárgyalások sikere azt mutatja, ha összefogunk, semmilyen ellenfél sem győzedelmeskedhet fölöttünk

- fogalmazott.

Jó küzdelem volt

A tanácskozás nemcsak fontos, hanem jó küzdelem volt Lengyelország oldalán - vélekedett Orbán Viktor. Az elért sikerek közül kiemelte a nyugat-balkáni régió uniós integrációjára és a bővítésre szánt támogatások mértékét. Szavai szerint az Európai Uniónak nagyobb szüksége van Szerbiára, mint Szerbiának az unióra, ugyanis Szerbia nélkül nincs jól működő európai biztonsági architektúra.

A témával összefüggésben Mateusz Morawiecki rendkívül fontosnak nevezte az uniós költségvetés bővítésre elkülönített összegét, véleménye szerint ugyanis annak hiányában vákuum alakul ki a Nyugat-Balkánon, amelyet mások mellett Oroszország, Törökország vagy Kína tölthet ki. "Nekünk, az Európai Uniónak kell ott lennünk" - fogalmazott a lengyel kormányfő.

Morawiecki a jogállamiságra vonatkozóan egyebek mellett kiemelte: sikerült egyértelművé tenni, hogy nem lehet összefüggés a politikai és a gazdasági dimenziók között. Lengyelország a jogállamiság védelmében és abban érdekelt, hogy az uniós pénzek felhasználását és a jogállamiságot szigorúan felügyeljék. Elfogadhatatlan azonban az ország ellen évek óta folytatott, valódi okok nélküli politikai támadás - tette hozzá a lengyel miniszterelnök.

Ott vannak még a civil szervezetek is...

Orbán Viktor kiemelte, a még megoldásra váró kérdések, egyebek mellett a politikai tevékenységet folytató, uniós pénzből támogatott, saját kormányaikat elfogadhatatlan módon támadó civil szervezetek átláthatósága a közeljövőben ismét az uniós tanács asztalára kerülnek.

A legelmaradottabb régióknak járó uniós pénzekkel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, Magyarország abban hisz, hogy a munka a siker kulcsa. Az uniós pénzek csak a magyarok odaadása és munkája révén működik.

Ez a garancia arra, hogy nagyon boldog hét év elé nézünk

- fogalmazott.

"Azt kívánom minden magyarnak, soha ne legyen kevésbé sikeres reggelje, mint a mai" - tette hozzá a miniszterelnök.

Ott lebegett a vétó lehetősége

Az uniós csúcs előtt volt esély arra, hogy a miniszterelnök megvétózza a tagállami megállapodást, mert az a korábbi tervek szerint is jogállamisági kritériumhoz kötötte volna az uniós források kifizetéseit. Ez végül belekerült a megállapodásba, ebben még hétfő este 11 órakor sikerült közös nevezőre jutniuk az uniós vezetőknek, igaz csak egy olyan mondattal utalnak rá, miszerint az Európai Tanács "hangsúlyozza a jogállamiság tiszteletben tartásának fontosságát".

Miután ennél több konkrétum nincs a megállapodás végső dokumentumában, ezért az uniós vezetők azt magyaráznak bele, amit akarnak: a visegrádi országok azt, hogy nincs kapcsolat a források és a jogállamiság között, a jogállamisági kritériumokat követelő állam- és kormányfők pedig azt, hogy a megállapodásban benne van ez a kritérium. Ez a mondat egyébként nem maradhatott ki, hiszen a költségvetésről és a helyreállítási alapról a végső szót kimondó Európai Parlament is ragaszkodott hozzá, sőt az EP részéről is fennállt volna a vétó lehetősége, ha - többek között - a jogállamisági kritérium nem szerepel valamilyen formában a végső dokumentumban. A megállapodásról részletesebben az alábbi cikkben olvashat:

 

Felszállt a fehér füst Brüsszelben: Megállapodtak az uniós vezetők

Az európai uniós tagállamok vezetői a brüsszel9 csúcstalálkozójuk 5. napján elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot. A hírt nem sokkal reggel hat óra előtt jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pénteken kezdődött uniós csúcstalálkozót követően Twitter-üzenetében.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2020.07.22 16:11

Kedves nácibolsi elvtársak !!! Gyurcsányné tán meghozta az európai nyugdíjatok , vagy az európai minimál béretek !!! Mennyetek ugatni a Gyurcsány cvlla elé .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2020.07.21 21:10

@OV: Addig is operáltasd át magad gőzmozdonnyá!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2020.07.21 21:09

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2020.07.21 21:04

@OV:
"e, aki parancsra fogtad védtelenre
a fegyvert,
És boldog voltál,
hogy itt van a ?vadászidény".
2006-ban emberből volt az állat;
S hogy mit műveltél...
Nem emlékszel, csak én.
Csak én és az a több száz vérző ember,
Kinek a sebéből, kinek a lelkéből folyt a vér.
De a cinikus hazugság árad, mint a tenger;
Fojtogat, már a szám széléig ér.

És te, aki hazudtál nekünk éjjel és nappal,
Egy gazember, aki új esélyt kapott.
Beszélnem kéne orvossal vagy pappal,
Mert vagy te nem leszel,
vagy én legyek halott!"

"Ott van egy, aki mosolyogva, érdekből hazudik,
Szegénységről szónokol, közben palotában lakik,
Őrjöngve sír, hogy az édesanyja a tűzhelyével fűt.
Az ördög bólint: - A szénakazalban megtaláltam a tűt.

Úgy játszik a szavakkal, a gyűlölettel, s hittel,
Ahogy játszott ezzel negyvenötben gátlás nélkül Hitler.
Magából kifordulva, vérben úszó aggyal
Az ördög szól: - A kedvencem vagy, elviszlek magammal.

Vagy ott a másik, aki életében semmi nem csinált,
Lökdösődve tartja a markát, s az égre úgy kiált,
Rázza az öklét üvöltve, neki az Úristen sem szent.
Az ördög mosolya pokoli: - Jó lesz neked itt lent!"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2020.07.21 20:22

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html